Xavier Domènech i Pablo Iglesias en una imatge d'arxiu
Xavier Domènech i Pablo Iglesias en una imatge d'arxiu
Madrid

Podem proposa als partits fer una assemblea per forçar un referèndum pactat

Pablo Iglesias i Xavier Domènech han presentat aquesta proposta d'assemblea a la qual estarien convocats parlamentaris i alcaldes

RedaccióActualitzat

Enmig de l'ofensiva contra l'1 d'octubre, Podem convoca els diputats i alcaldes de totes les forces polítiques de l'Estat a una assemblea. L'objectiu és redactar un manifest per reclamar diàleg al govern espanyol i aconseguir un referèndum pactat. L'assemblea es podria convocar aquest cap de setmana a Pamplona.

Podem qualifica la situació actual d'estat d'excepció i d'atac a la democràcia. El secretari general, Pablo Iglesias, i el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, busquen una resposta unitària per exigir el diàleg que permeti el referèndum.

Iglesias ha explicat que en aquesta assemblea hi estarien convocats parlamentaris tant del Congrés com del Senat, les cambres autonòmiques i el Parlament Europeu. També hi serien alcaldes de municipis de més de 50.000 habitants que estiguin compromesos amb la defensa "dels drets civils", enfront de la política d'"excepcionalitat" que està desenvolupant, al seu parer, el PP, i que "posa en perill la democràcia". Segons el líder de Podem:

"És fonamental entendre que els demòcrates hem d'apostar per donar la paraula a la ciutadania i no restringir la democràcia i els drets civils. Pensem en la situació de conflicte que hi ha entre el govern de l'Estat i la Generalitat requereix diàleg i solucions polítiques democràtiques per afrontar-ho."

Iglesias afirma que "aquesta assemblea podria dirigir al govern espanyol un manifest que l'instés a dialogar amb la Generalitat, per buscar solucions polítiques al conflicte de Catalunya que permetin que tots els catalans puguin convocar un referèndum pactat, acordat amb l'Estat, per decidir el seu futur."

Xavier Domènech ha fet una crida al diàleg immediat: "Interpel·lar perquè hi hagi un diàleg que acabi l'excepcionalitat". I ha afegit que és el moment d'una "afirmació democràtica en què s'haurien de posicionar totes les formacions que estiguin a favor de solucions polítiques."

Però el PSOE ho ha rebutjat perquè considera que no és el moment. Els socialistes no descarten fins i tot la possibilitat d'aplicar l'article 155. Ciutadans demana eleccions, el PP proposa que la iniciativa es debati al Senat, i el PDeCAT s'ha mostrat a favor de l'assemblea que planteja Podem.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut