Madrid

El govern espanyol tanca la porta a la bilateralitat en finançament autonòmic

Diversos consellers critiquen que la Generalitat no hagi enviat cap representant a la reunió i demani un tracte bilateral

RedaccióActualitzat

Per primera vegada, la Generalitat no ha enviat cap representat al Consell de Política Fiscal Financera. El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha enviat una carta a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, explicant-li que veu més adequat abordar el finançament autonòmic en una reunió bilateral.

A la sortida de la reunió, Montero ha avisat la Generalitat que no hi haurà reunions bilaterals per abordar reformes en el finançament autonòmic. A més, ha assenyalat que tots els avenços que hi hagi en aquest sentit seran en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera. Aquest serà, segons ha insistit Montero, l'únic escenari on la Moncloa discutirà sobre aquesta qüestió de forma "transparent i oberta":

"No hi haurà debat ni acord sobre millores en el finançament autonòmic que no hi hagi present la multilateralitat que es produeix en el Consell de Política Fiscal i Financera"

Ha estat la resposta de la ministra d'Hisenda a l'absència del govern català. Montero ha dit que confia que la Generalitat sí que acudeixi a futures reunions.

"M'hauria agradat que Catalunya s'hagués incorporat a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. Així els ho vam sol·licitar a la Generalitat de Catalunya. És complicat poder explicar als ciutadans de Catalunya que a l'òrgan on s'adopten decisions que permeten millorar la vida dels catalans amb independència de les seves preferències polítiques"

 

 

Objectiu de dèficit del 0,3%

El Consell de Política Fiscal i Financera ha aprovat l'objectiu de dèficit autònomic per al 2019, que se situarà en el 0,3%, en comptes del 0,1% fixat fins ara. En el cas de Catalunya, això suposa 400 milions d'euros més

Les comunitats governades pel PP i les Canàries hi han votat en contra, i les del PSOE, a favor, tret del País Valencià, que s'hi ha abstingut. 

Tots els consellers han insistit en la reforma del sistema de finançament, però el govern espanyol ja ha dit que no es farà aquesta legislatura. 

Retrets a Catalunya

L'absència de Catalunya ha provocat una pluja de crítiques dels assistents a la trobada. 
 


El conseller d'Hisenda de Múrcia, Fernando de la Cierva, ha parlat de "menyspreu".

"Em sembla un menyspreu, amb franquesa. I no es molesten a venir. Volen asseure's sols, en privat, i que la resta d'espanyols no sapiguem com es finança Catalunya. Això no és la forma de com Espanya els tracta a ells."

Juan Alfonso Ruiz Molina, conseller d'Hisenda de Castella-la Manxa, creu que Catalunya vol un tracte de favor:

"Els que pretenen retirar-se del Consell és perquè consideren que han de tenir dret a més recursos dels que hem de tenir els altres; per tant, ho veig fatal, si em permeten l'expressió."

El conseller aragonès del ram, Fernando Gimeno, ha advertit que no acceptaran que Catalunya quedi al marge del CPFF: 

"És una decisió que han pres ells. No ens sembla adequada, però torno a recordar que no admetrem mai cap decisió bilateral que no passi pel Consell de Política Fiscal i Financera."

 


Més comprensiu ha estat el titular d'Hisenda valencià, Vicent Soler, que ha lamentat l'absència: 

"Catalunya és molt important i seria bo que hi hagués estat."

 

 

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut