Futurs universitaris fent les proves de Selectivitat 2017
Futurs universitaris fent les proves de Selectivitat 2017
Barcelona

Pacte per redefinir la universitat del futur

El finançament, el preu de les matrícules i la contractació de professorat, aspectes que més preocupen en el món universitari

Actualitzat

Tots els implicats en el funcionament de la universitat - rectors, estudiants, sindicats... - intentaran posar-se d'acord per dissenyar la universitat del futur.

Un dels punts calents del món universitari és el preu que es paga per estudiar. Des de fa anys es reclama una baixada de taxes, a la qual el govern sempre ha respost dient que les beques permeten que ningú en quedi fora. Ara, aquest gran pacte vol aprofundir en la tarifació social.

En aquest sentit, el secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha confirmat que a través del pacte s'anirà més enllà.

"L'objectiu és aprofundir en el model de tarifació social. Tot i que tenim –creiem – un bon sistema, el que volem no és esparracar-lo de nou perquè a més a més faríem una injustícia pel camí. Perquè els diners que gastaríem en fer la universitat gratuïta per a les rendes altes els podem dedicar a altres coses. Els podríem dedicar perfectament per exemple a beques salari a millorar la qualitat de les nostres universitats."

 

 

Si els estudiants troben cares les carreres, els rectors es queixen, també des de fa anys, que els diners que els arriben del govern són insuficients. Per això, el finançament serà un altre dels punts a tractar. Ho ha explicat durant l'acte de constitució del pacte el conseller d'empresa i coneixement, Jordi Baiget.

"La configuració d'un model de finançament de les universitats que n'asseguri la seva sostenibilitat i la seva estabilitat una millora de la situació del personal de les universitats públiques, l'impuls de les polítiques de qualitat i també de la innovació a les universitats i també un sistema de preus públics que garanteixi l'equitat en l'accés a la universitat."

Aquest finançament hauria de millorar, entre altres coses, la contractació de professors. En moltes de les principals universitats, no poder contractar suposa que la mitjana d'edat dels professors rondi els 60 anys. I que els joves que aconsegueixen entrar-hi a treballar ho facin amb sous molt baixos.

♦ Universitat gratuïta a Andalusia per als que ho aprovin tot

Tot plegat acaba afectant la qualitat dels estudis universitaris. Últimament els rectors han avisat que, si no es milloren tots aquests punts, les universitats catalanes deixaran d'ocupar llocs destacats als rànquings internacionals. Alerten que un prestigi que s'ha anat teixint durant anys es pot perdre en molt poc temps.

♦ La UB i la UAB, entre les 200 millors universitats del món

Anar al contingut