Madrid

Els estudis a la universitat a Catalunya poden costar el triple que en una altra comunitat

Mentre que a Catalunya el preu per curs a Medicina és de 2.372 euros, a Andalusia en costa 757

RedaccióActualitzat

Estudiar Medicina costa més del triple a Catalunya que a Andalusia. Mentre que aquí el preu per curs és de 2372 euros, a Andalusia no arriba als 800, en concret, 757, i és el lloc on formar-se per ser metge és més barat. Una diferència que es repeteix a la resta de graus universitaris. També en els menys experimentals, que en general costen menys. Un estudiant de Filosofia sense cap tipus de beca paga cada any més de 1500 (1516) euros a Catalunya i poc menys de 600 (591) a Galícia.

 

Són dades que es recullen en l'estudi que ha presentat l'Observatori del Sistema Universitari, que constata que les universitats públiques catalanes són les que tenen els preus més alts. Fins i tot els graus més barats costen més que els més cars de la majoria de comunitats autònomes. Darrera, però a certa distància, hi trobem les de Madrid i Castella i Lleó, que són les úniques on els preus mínims per any de grau superen els 1000 euros. On surt més econòmic estudiar un grau universitari és Galícia, seguit per Extremadura i Cantàbria. Un cas especial és el d'Andalusia, que ha fixat un preu únic de 757 euros per curs.

Pel que fa als màsters, que per exercir determinades professions, com professor de secundària o arquitecte són imprescindibles, Catalunya també encapçala el rànquing de preus, a excepció de Madrid, amb un ventall molt ampli de matrícules.

 

 

 

Si a Catalunya qualsevol màster dels anomenats habilitants costa gairebé 2500 euros, a Castella i Lleó, que li va al darrera, és un 20% més barat, i els preus més baixos, de nou, a Andalusia, tres vegades més econòmic i també Castella i la Manxa, amb una forquilla de preus que, com a màxim, passen els 1100 euros

El d'aquesta comunitat autònoma és una excepció dins l'estat espanyol, ja que, com a la majoria de països europeus, fixa els mateixos preus tant per als graus com per als màsters.

Els preus d'un curs de grau també varien segons l'especialitat. Els relacionats amb Ciències de la Salut, enginyeria i arquitectura costa més. mentre que les ciències experimentals, socials i jurídiques, professorat o humanitats en general costen menys.

 

El govern critica que l'informi no contempli les beques ni la qualitat

Des de la secretaria d'Universitats, han criticat que l'informe no hagi inclòs el sistema de beques i bonificaions de la Generalitat i recorden que un 40% dels estudiants a les universitats públiques gaudeixen d'algun tipus de beca. A més, lamenten que l'informe no tingui en compte la qualitat i la comparativa només es limiti als preus.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut