Madrid

Obiang carrega contra els espanyols que donen suport a l'oposició de Guinea Equatorial

El president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, ha criticat l'actitud "irracional" dels partits i ciutadans espanyols per donar suport a l'oposició del país africà. Obiang ha respost així a les crítiques que li han fet organitzacions humanitàries i tots els grups del Congrés a excepció de socialistes i populars. De fet, la secretària d'estat per Iberoamèrica, Trinidad Jiménez, i el líder del PP, Mariano Rajoy, han justificat la visita del dictador africà i els honors amb què se l'ha rebut per avançar en la democratització de Guinea Equatorial i perquè "els dictadors passen i els pobles continuen".

Actualitzat
Durant el discurs d'inauguració de la nova ambaixada equatoguineana a Madrid, Obiang ha carregat també contra la premsa, que "digui el que digui, sempre és irracional" i l'ha acusada de fomentar la divisió entre Espanya i Guinea Equatorial. "A les forces polítiques i ciutadans espanyols els dic que no han de formar part de l'oposició equatoguineana, és irracional", ha assenyalat. Per Obiang, la política guineana s'ha de fer a Guinea Equatorial i no a Espanya, i els espanyols han de ser "imparcials". En qualsevol cas, Obiang ha considerat que ell i la seva delegació han estat "molt ben rebuts" pel govern i pel rei. "No hi ha millor manera per formular una bona amistat que basant-se en un diàleg constructiu i no en una crítica que realment no beneficia ningú", ha assegurat. El dictador s'ha pronunciat en aquest sentit després que aquest dimecres no acudís a una visita programada al Congrés dels Diputats.

A més, Obiang ha instat l'oposició equatoguineana que hi ha a Espanya que retorni al país africà perquè allà "no hi tenen cap problema". El cap d'estat equatoguineà ha afegit que "si hi ha algú que per raons de procés judicial no pot, ha de formular una petició perquè el govern pugui veure com el pot perdonar".

Teodoro Obiang ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la nova ambaixada de Guinea Equatorial a Madrid, després que l'any passat fos assaltada i destrossada. El ministre d'Afers Estrangers africà ha qualificat els autors de l'assalt de "malignes". El cap de la diplomàcia ha recordat que l'espanyola és la novena ambaixada que inauguren en tres anys, després que s'hagin obert o remodelat les de Sud-àfrica, Angola, Ghana, el Regne Unit, Alemanya i el Brasil. A hores d'ara estan en marxa les obres de les d'Itàlia i São Tomé i Príncipe.

En uns termes semblants al dictador africà s'ha pronunciat Trinidad Jiménez en un esmorzar de treball amb mitjans de comunicació. Jiménez ha afirmat que "la millor manera" de contribuir al desenvolupament polític de Guinea Equatorial és "no aïllar" el govern de Teodoro Obiang. Jiménez ha afirmat que el govern espanyol considera que s'han fet "petits avanços" en matèria de pluralitat partidista i de drets humans.

Per la seva banda, el Partit Popular ha justificat la reunió del seu líder, Mariano Rajoy, amb Obiang perquè "així l'hi va demanar el govern espanyol". En declaracions a TV3, Rajoy ha apuntat que "els dictadors passen i que els pobles continuen", i que Guinea Equatorial "és gairebé l'únic país africà on es parla espanyol, i ens n'hem d'ocupar". El líder de l'oposició espanyola ha volgut apuntar que va demanar a Obiang que fes "passos cap a la democràcia" per afavorir les empreses espanyoles que "volen treballar" a Guinea.

Amb la inauguració de l'ambaixada equatoguineana Teodoro Obiang ha posat punt final a la visita de tres dies que ha fet a Espanya, després de quinze anys de no posar-hi els peus. En aquesta ocasió ha tornat a prometre que alliberarà els presos polítics, i ho ha fet en una reunió que aquest dimecres va mantenir amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que es va mostrar esperançat que el compromís sigui en ferm, atenent els "gestos en la bona direcció" que està fent Obiang per democratitzar el país.

La nova etapa que insinua el dictador equatoguineà l'ha volguda traslladar també als empresaris espanyols, ja que els ha invitat a implantar-se al seu país i deixar-hi petja perquè en el futur els habitants d'aquest país africà puguin dirigir les empreses del país.
Anar al contingut