Washington

Obama proposa 121 retallades pressupostàries per valor de 17.000 milions

El president dels Estats Units, Barack Obama, està disposat a passar les tisores al pressupost federal. En una declaració en l'edifici Eisenhower de la Casa Blanca, Obama ha afirmat que "no podem permetre'ns gastar com si el dèficit no importés" i ha anunciat 121 retallades pressupostàries per un valor total de 17.000 milions de dòlars pel 2010. El Congrés ha aprovat un pressupost de 3,4 bilions de dòlars, que segons els càlculs elevarà el dèficit fiscal nord-americà a prop dels 1,8 bilions de dòlars. Obama s'ha compromès a reduir a la meitat aquest dèficit en quatre anys.

Actualitzat
Obama ha dit que un dels pilars fonamentals de la recuperació econòmica és la responsabilitat fiscal. "Ja no podem -ha dit Obama- permetre'ns gastar com si els dèficits no importessin i el malbaratament no fos el nostre problema". Segons l'inquilí de la Casa Blanca, "algunes de les retallades que presentem són més doloroses que unes altres. Unes són més grans que altres... però aquests estalvis, petits i grans, acaben resultant una quantitat important".

El president nord-americà ha reconegut que posar en marxa aquestes retallades, una tasca que recaurà en el director de l'Oficina de Pressupost, Peter Orszag, "no serà fàcil" i és probable que trobi resistència en el Congrés. "Per cada dòlar que busquem estalviar hi haurà algú a qui li interessi que es gasti... Però en aquest moment, en aquest moment de dificultat per al nostre país, no podem acceptar que les coses segueixin com estan. No podem acceptar un govern que no estigui disposat a fer front als desafiaments de la nostra època".

L'Oficina de Pressupost i Gestió de la Casa Blanca ha presentat els detalls de la proposta pressupostària, que inclou retallades en 121 programes federals però augmenta la dotació per a uns altres, com la vigilància en la zona fronterera amb Mèxic.
Anar al contingut