Barack Obama en una imatge d'arxiu d'un discurs als Estats Units (Foto: EFE)
Barack Obama en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Washington

Obama diu que el pla d'ocupació protegirà els EUA "si la situació a Europa empitjora"

El president dels EUA, Barack Obama, ha demanat als líders europeus que per a la cimera del G-20 el mes que ve a França presentin "un pla clar i concret" de mesures contra la crisi del deute. En una roda de premsa a la Casa Blanca, el president nord-americà ha opinat que la situació a Europa està afectant de manera "molt real" a l'economia nord-americana i els mercats globals. Per aquest motiu, Obama ha defensat la necessitat d'aprovar el seu pla de creació d'ocupació, assegurant que permetrà protegir els EUA de danys econòmics més greus "si la situació a Europa empitjora".

Actualitzat
Segons el president, "no hi ha dubte que l'economia està més feble ara que al començament de l'any", i ha citat entre altres raons la crisi del deute a Europa, l'augment dels preus de l'energia per la inestabilitat als països àrabs i el terratrèmol i el tsunami del Japó.

L'economia nord-americana "necessita de veritat una sacsejada ara mateix" per poder recuperar el camí d'un creixement intens, ha dit Obama, que ha fet una crida perquè el Congrés sotmeti a votació i doni el seu vistiplau al pla d'ocupació com més aviat millor. En cas contrari, ha advertit, "si no prenem mesures, podríem acabar tenint problemes més significatius que ara".

El pla d'ocupació d'Obama, d'uns 447.000 milions de dòlars (més de 330.000 milions d'euros), inclou inversions en infraestructures i formació i incentius fiscals per estimular les contractacions. Per pagar-lo, preveu grans retallades en el pressupost de l'Estat i eliminar les desgravacions als més rics introduïdes durant el mandat del seu predecessor, George W. Bush. A aquestes propostes, els demòcrates al Senat hi han afegit un impost del 5 per cent als milionaris.
 
Sobre el moviment d'"indignats" contra Wall Street, el president nord-americà ha considerat que es tracta d'una manera d'"expressar la frustració" dels ciutadans després de la crisi financera del 2008 en veure com alguns dels seus responsables encara "tracten de combatre els esforços per impedir que es repeteixin les pràctiques que ens van portar a aquesta situació".
Anar al contingut