Jerusalem

Netanyahu afirma que no s'aturarà la política de colonització a Jerusalem

Israel es reafirma en la seva política de colonització i no aturarà la construcció d'assentaments jueus a dins i als voltants de Jerusalem Est. No han doblegat la intenció del primer ministre, Benjamin Netanyahu, els esforços per recuperar el diàleg del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, i de l'enviat dels Estats Units, George Mitchell. S'accentua, així, l'escalada de tensió, que en 24 hores ha deixat quatre palestins morts a Cisjordània.

Actualitzat
Rebaixar la política d'assentaments d'Israel a Cisjordània i Jerusalem Est serà, doncs, el principal objectiu del president dels Estats Units, Barack Obama, que s'ha de reunir dimarts amb Benjamin Netanyahu a la Casa Blanca. Fins ara, però, el primer ministre israelià s'ha mostrat inflexible i ha reafirmat que continuarà la política de colonització que està en marxa des de fa 42 anys. No han evitat aquest darrer anunci del govern hebreu ni les peticions del secretari general de les Nacions Unides ni les fetes per l'enviat dels Estats Units a la zona, George Mitchell.

En el segon dia de gira per Israel i els territoris palestins ocupats, Ban Ki-moon ha reclamat l'aixecament del bloqueig israelià a la franja palestina, que dura ja més de quatre anys. Segons ell, el setge israelià "augmenta el patiment i endureix la vida" d'un milió i mig de persones. Amb un altre to, la visita de Mitchell ha recordat que els Estats Units i Israel són aliats, tot i que les relacions bilaterals passen per un dels moments més tensos dels darrers 35 anys, precisament pel desacord amb la política colonitzadora jueva.

Netanyahu tem sobretot la divisió interna

La pressió internacional per aconseguir que Israel cedeixi en la seva política colonitzadora en els territoris ocupats no ha afectat Netanyahu, que reconeix estar més preocupat pel rebuig que podria rebre dels partits que conformen el seu govern si retrocedís. Molts dels partits que fan possible que Benjamin Netanyahu governi -dreta, extrema dreta, ultraconservadors i laboristes- no volen fer concessions en la construcció de nous assentaments a Jerusalem Est i Cisjordània. La posició de força hebrea mostrada aquests dies ha provocat una escalada de violència que ha deixat en tan sols dos dies quatre morts palestins i un israelià.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut