Madrid

Montoro diu que l'Agència Tributària feia temps que investigava Rato

El ministre d'Hisenda desvincula la investigació a Rato de l'amnistia fiscal del 2013 i insisteix que l'Agència Tributària actua amb independència i amb fermesa

RedaccióActualitzat

El govern espanyol insisteix en la independència de l'Agència Tributària i treu pit pel setge al frau fiscal en ple escàndol per la investigació a Rodrigo Rato sobre frau, blanqueig de capitals i aixecament de béns.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha desvinculat les acusacions de Rato de l'amnistia fiscal del govern espanyol l'any 2012. Assegura que la investigació és fruit de l'eficàcia de l'Agència Tributària, que feia temps que investigava l'exministre basant-se en la llei antifrau.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montoro s'ha felicitat de la feina de l'Agència Tributària:

"Estem en una època d'extraordinaris avenços en la lluita contra el frau fiscal. Mai hem viscut una època com aquesta, en positiu"

El ministre d'Hisenda ha insistit que la investigació de Rato demostra que "la llei és per a tothom" i que "l'Agència Tributària actua amb independència i amb fermesa".

"Dóna igual la pertinença a un partit, o el relleu social o el poder polític o públic. El govern fa complir la llei, que és el que ha de fer"

En aquest sentit, Montoro avisa els defraudadors: "Si hi ha algú que no hagi declarat correctament, té poc temps per fer-ho".

El ministre també ha defensat la presència de la policia de duanes en l'escorcoll a la casa i les oficines de Rato. Ha explicat que funcionen com a policia judicial i no pas al dictat d'Hisenda.

Sense sentiments i sense comparèixer

Preguntat pels periodistes sobre quina sensació tenia després d'haver compartit equip en el PP amb Rodrigo Rato, Montoro ha contestat:

"No estic aquí per a expressar sentiments personals, sinó per aplicar la llei"

Per la seva banda, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat que el president espanyol, Mariano Rajoy, no doni explicacions públiques pel "cas Rato". Argumenta que és una "qüestió particular".

Els 705 noms

Montoro ha afirmat que la llei no li permet publicar el nom de les 705 persones que estan sent investigació per Hisenda per indicis de blanqueig de diners. Afirma que ni ell sap "qui hi ha en aquests 705 noms".

El ministre d'Hisenda ha fet aquestes valoracions en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Montoro ha presentat dos canvis legislatius que permetran publicar una llista de grans morosos i donar a conèixer les sentències en matèria de frau fiscal.

Sospitós, detingut i escorcollat

Rodrigo Rato va ser detingut aquest dijous a casa seva. El van portar a dependències policials, però va passar la nit a casa.

El vicepresident econòmic del govern espanyol amb José María Aznar i després exdirector gerent de l'FMI va estar retingut durant més de set hores, mentre van durar els escorcolls al seu domicili i al seu despatx.

Aquest divendres al matí, ha tornat al seu despatx, on la policia continua l'escorcoll de les seves pertinences. Rato ha estat esbroncat pels veïns en arribar a la seva oficina.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut