Bàssora

Milicians xiïtes fan explotar part d'un oleoducte a Bàssora

Bàssora és aquests dies escenari d'enfrontaments entre la milícia xiïta lleial al clergue Muqtada al-Sadr, i les forces iraquines. Un grup d'homes armats, es creu que milians xiïtes, han fet volar un tram de l'oleoducte que va des del pou de Zubair fins al port de Bàssora, una de les regió més riques en petroli. Aquest és el primer atac contra una instal·lació petrolífera en els tres dies d'enfrontaments. D'altra banda, l'anomenada "zona verda" de Bagdad, on hi ha la gran majoria de delegacions i ambaixades, ha tornat a ser atacada amb morters. Es desconeix si hi ha víctimes mortals, així com els danys, però, de lluny, es pot veure una densa columna de fum.

Actualitzat

Sembla ser que els projectils han caigut a prop de l'ambaixada nord-americana. Aquest és el quart atac que pateix aquesta zona, la més segura de Bagdad, en pocs dies. El balanç és, de moment, de tres ciutadans nord-americans ferits.

La violència s'ha estès a altres feus del país. Els atacs a Kout, al sud de la capital, han causat ja 44 morts. Mentrestant, al feu de la milícia d'Al-Mahdi a Bagdad, Sadr City, els enfrontaments amb les tropes nord-americanes han provocat 13 víctimes mortals i més de 30 ferits.

També a Bàssora, el cap de la policia ha pogut sortir il·lès d'un intent d'assassinat, tot i que tres dels seus guardaespatlles han mort per l'explosió d'un artefacte al pas del vehicle on viatjava. No és la primera vegada que s'escapa d'un atemptat. Molts grups acusen el cap policial de cooperar amb les màfies que s'enriqueixen amb el contraband de cru.

El primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha donat un ultimàtum a la milícia de Muqtada al-Sadr perquè abandoni les armes en 72 hores, si no volen que se'ls apliquin "greus càstigs", i ha exigit la rendició i el compromís de deixar les armes per escrit.

Anar al contingut