Barcelona

Milers de persones surten al carrer per un referèndum sobre la reforma constitucional

Organitzacions sindicals i socials han culminat aquest dimarts amb marxes a diverses ciutats les mobilitzacions que des del 31 d'agost s'han desenvolupat contra la reforma de la Constitució que limita el dèficit. A Barcelona, milers de persones -20.000 segons els organitzadors, 5.000 d'acord amb la Guàrdia Urbana- han participat a la manifestació amb el lema "Contra la reforma, #jovullvotar", que ha acabat finalment davant de la seu de Correus a la Via Laietana, i en què s'ha denunciat que la reforma s'ha fet d'esquena a la ciutadania. A Madrid, els manifestants han caminat darrere la frase "Contra la reforma de la Constitució, referèndum ara". Dos actors han llegit a a la Puerta del Sol un manifest que denuncia el canvi "antidemocràtic".

Actualitzat
La manifestació a Barcelona, que ha sortit a quarts de 7 de la plaça Urquinaona, ha modificat "per raons organitzatives" el punt de finalització, que en comptes de Pla de Palau ha estat la Via Laietana. El lema de la protesta, "Contra la reforma, #jovullvotar", ha incorporat una de les etiquetes més populars entre la tuitosfera per mostrar el rebuig a aquesta modificació de la Carta Magna per incloure-hi un límit de dèficit.

Al final de la protesta el catedràtic de la UPF Vicenç Navarro ha llegit un manifest per denunciar que la reforma s'ha fet d'esquena a la gent, perquè s'ha anunciat durant les vacances i al final de la legislatura.

Els sindicats i les organitzacions socials que han convocat la protesta, entre les quals hi ha el Sindicat d'Estudiants, la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes o la FAPAES, argumenten que la reforma és "aberrant des del punt de vista econòmic i antidemocràtica des del polític", tal com ha afirmat el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego.

El líder la UGT, Josep Maria Álvarez, ha considerat que "trenca el marc constitucional". A la protesta s'han vist nombroses banderes republicans i dels partits que hi han participat, com ara ICV-EUiA i ERC.

Intent de boicot

La marxa a la capital catalana ha començat amb incidents, perquè una vintena d'antisistema han intentat boicotejar la manifestació. El grup s'ha situat durant uns minuts al davant de la capçalera de la manifestació, amb crits de "no ens representen". La picabaralla dialèctica, amb algunes empentes, no ha passat d'aquí i finalment la protesta s'ha pogut desenvolupar amb normalitat.

Manifestacions a Girona i Tarragona

Tarragona ha estat l'escenari d'una altra manifestació contra la reforma, en què han participat unes 200 persones. La marxa, convocada per la Plataforma per la Defensa dels Drets Públics, l'Assemblea 15-M i el grup municipal d'ICV, ha sortit a dos quarts de 8 de la plaça Imperial Tarraco. Un fort dispositiu de la Guàrdia Urbana ha vigilat la protesta, que s'ha desenvolupat amb normalitat.

A Girona, la protesta ha aplegat unes setanta persones. Els manifestants s'han concentrat davant de la subdelegació del govern espanyol i han tallat durant quinze minuts l'avinguda Jaume I.

A Lleida no hi ha hagut manifestació, però al matí una delegació de CCOO ha lliurat un manifest a la subdelegació del govern espanyol criticant la falta de consens amb què s'ha aprovat la reforma.

A Madrid, també

En el cas de la capital espanyola, la protesta ha sortit a les 7 de la tarda de la plaça de Cibeles i ha acabat a la Puerta del Sol, on els actors Mónica García i José Gamo han denunciat que la reforma és "antidemocràtica" i suposa "un greu atemptat" a la sobirania popular.

La marxa ha estat encapçalada pels màxims dirigents de CCOO i la UGT, que han demanat que la reforma que va aprovar el Congrés i que ratificarà el Senat aquest dimecres es voti en referèndum el 20 de novembre que ve, coincidint amb les eleccions generals.

Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo han advertit del cost social que tindrà incloure un límit de dèficit a la Carta Magna.

Futures protestes

Els sindicats també convertiran el 6 d'octubre, Dia Mundial pel Treball Decent, en una altra jornada de protesta contra la reforma constitucional i les últimes mesures laborals aprovades pel govern espanyol. Entre aquestes mesures, rebutgen sobretot que el contracte de formació s'ampliï als joves de fins a 30 anys i la suspensió durant dos anys de l'obligació de fer fixos els treballadors que hagin encadenat diversos contractes temporals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut