Gaza

Milers de palestins celebren el 25 aniversari de Hamas, que promet "alliberar Palestina des del Jordà fins al Mediterrani"

El moviment islamista suma mig quart de segle en un moment optimista després de la treva a Gaza i del reconeixement de l'Estat palestí. Milers de palestins han celebrat l'efemèride amb la presència del líder a l'exili, Khaled Meshaal, rebut com un heroi.

RedaccióActualitzat
El moviment islamista Hamas celebra 25 anys enmig de l'eufòria dels palestins. Milers de ciutadans de la Franja de Gaza s'han reunit per commemorar l'efemèride amb la presència del líder a l'exili, Khaled Meshaal, que ha estat aclamat com un heroi.

Meshaal va arribar divendres a la Franja en un viatge triomfant després de 45 anys d'exili. Aquest dissabte s'ha dirigit a la multitud a Gaza, juntament amb el primer ministre de Hamas, Ismail Haniyeh. El líder de Hamas s'ha compromés a "alliberar Palestina" i "no cedir un mil·límetre des del riu Jordà fins al Mediterrani".

Meshaal argumenta que "Palestina és la nostra terra, i no pas la terra d'altres, de manera que mai reconeixerem la legitimitat de l'ocupació i la presència il·legal d'aquesta ocupació". En una proclama inflamada, el líder islamista ha assegura que "abans o després, la terra de Palestina serà nostra, i mai dels sionistes".

El líder de Hamas també ha assegurat que el moviment aconseguirà "alliberar tots els presoners ". Meshaal també ha defensat la lluita armada com una "opció per alliberar la nostra terra", després de beneir les mans dels milicians que van colpejar Tel Aviv amb coets en l'últim enfrontament amb Israel.

L'hora de la reconciliació

Les banderes verdes amb la insígnia de Hamas han omplert els carrers de Gaza, on el moviment ha rebut un bany de multituds en un moment optimista per al futur de la causa. Hamas celebra com una victòria la treva amb Israel en l'últim ofensiva sobre la Franja i el reconeixement de Palestina a l'ONU com a estat observador.

Aquest context també facilita la reconciliació interna de les faccions palestines. De fet, en els actes de celebració hi ha representants de totes les branques, inclosa la rival Al-Fatah, que controla Cisjordània i amb la qual Hamas va protagonitzar una guerra civil el 2006.

Meshaal s'ha declarat partidari d'aquest unitat. Assegura que és "hora de passar la pàgina de la divisió i obrir una nova pàgina d'unitat palestina". El líder de Hamas fins i tot ha elogiat el líder d'Al-Fatah i president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, pel seu èxit a les Nacions Unides. Meshaal ha anunciat que aviat hi haurà una proposta d'Egipte de cara a la reconciliació.

Meshaal també ha donat suport a la celebració d'eleccions generals i legislatives. Assegura que Hamas "dóna suport a la democràcia".

Alegria al carrer

Segons el moviment islamista, més de mig milió de palestins s'han reunit a la capital per celebrar l'aniversari. Els ciutadans no han fet cas de la pluja que ha caigut a la Franja i han acudit en massa a la plaça d'Al-Shativa, coneguda també com "el parc verd" de la ciutat de Gaza, per felicitar la facció islamista.

Hamas assegura que fins i tot han arribat 2.500 àrabs i musulmans d'altres països, que han pogut entrar a la Franja de Gaza pel pas fronterer amb Egipte de Rafah. La majoria han viatjat des de països com Qatar, Bahrain, Egipte, Jordània, l'Aràbia Saudita, el Líban, el Marroc, Algèria, Tunísia, Indonèsia i altres països àrabs o islàmics.

Hamas compleix un quart de segle el dia 14 de desembre, però ha triat celebrar l'aniversari aquest dia 8 per fer-lo coincidir amb el del començament de la primera Intifada.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut