Barcelona

Més de 2.600 persones compleixen a Catalunya penes alternatives de presó fent treballs en benefici de la comunitat

Cada cop són més els condemnats que s'acullen a realitzar treballs en benefici de la Comunitat per evitar la presó, una alternativa que el Codi Penal permet en determinats casos. Creada l'any 1995, aquesta mesura pensada per reduir la reincidència, es feia servir poc, fins que, l'any 2004, algunes faltes relacionades amb la violència domèstica i la conducció es van convertir en delictes, i el nombre de treballs en benefici de la comunitat es va multiplicat per quatre.

Actualitzat

L'any 2003 n'hi va haver 250 casos de condemnats que es van acollir a la possibilitat de realitzar treballs per a la Comunitat per evitar l'ingrés a presó. L'any següent ja va pujar fins a 615, i l'any 2005 va pujar de cop, la xifra es va multiplicar per 4.

Són sobretot dos els tipus de delictes que han contribuït a aquest espectacular augment: els relacionats amb la violència de gènere que han augmentat un 300 per cent, de 242 a 729. I els que tenen a veure amb la seguretat del trànsit. De 152 l'any 2004, es va passar a 1.241 el 2005, 8 vegades més. Aquest any estan pujant, més moderadament, un 10 per cent. Però comença a haver-hi problemes per trobar llocs on els condemnats puguin cumplir la pena imposada pel jutge.

Cada un dels 60 delegats d'execució de mesures fa el seguiment d'uns 50 casos. Malgrat el nombre de convenis firmats amb entitats i institucions, no és fàcil trobar llocs on els condemnats puguin complir la pena, i això fa que es trigui bastant a començar la mesura. Una situació que s'agreujarà si la reforma del Codi Penal introdueix nous delictes per qüestions de trànsit que es castiguen amb treballs en benefici de la comunitat i no hi ha més personal ni més implicació social.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut