Barcelona

Martin Amis retrata la revolució sexual dels anys 70 a "La vídua embarassada"

L'escriptor anglès Martin Amis publica "La vídua embarassada", (Anagrama / Empúries), una novel·la sobre la revolució sexual dels anys 70 protagonitzada per tres joves que passen el millor estiu de les seves vides perduts pel sud d'Itàlia. Amis ha remarcat que aquesta novel·la, al contrari del que diuen molts crítics, no té gaire relació amb la seva vida real, i el motiu no és un altre que el sexe, molt abundant en el llibre: "Escriure de sexe de manera autobiogràfica és senzillament fastigós", ha dit.

Actualitzat
A la novel·la, Keith Nearing marxa amb la seva xicota Lily i amb la bonica i temptadora amiga d'aquesta, Scheherezade, a passar les vacances al castell d'un poble diminut, on descobriran tots els plaers que tenia guardats per a ells la revolució sexual i feminista.

Es tracta d'un llibre molt referencial, ja que el protagonista prepara el seu accés al curs de literatura anglesa, de manera que passa l'estiu llegint tot el corpus dels novel·listes clàssics, des de Charles Dickens, Jane Austin a George Elliot, autors que no eren, precisament, molt oberts a parlar de sexe sense embuts, com ha recordat Amis.

"En la novel·la anglesa dels segles XVIII i XIX la clau és si l'heroïna mantindrà relacions sexuals o no", ha subratllat l'escriptor, que ha recordat, amb ironia, que l'única manera que forniquessin era drogant-les. Avui, la situació ha canviat, però, amb la revolució sexual, "la ideologia va substituir les drogues", ha dit Amis, visiblement consternat pels canvis dels últims anys: "El sexe al segle XXI s'ha convertit en pornografia, en un fet completament desproveït d'emoció; és lamentable".

Crític amb l'Anglaterra d'avui

Tot i que a "La vídua embarassada" hi ha sexe, luxúria i ressentiments de classe, per a Amis no deixa de ser una plàcida història d'amor a Itàlia, sobretot tenint en compte com serà el seu pròxim llibre, "Lionel Asbo". Asbo és l'acrònim anglès d'"ordre de comportament antisocial", cosa  que ja dóna una pista sobre el personatge que dóna nom al llibre, un delinqüent que guanya 130 milions de lliures a la loteria i que serà una excusa perquè Amis aporti una visió satírica de la societat anglesa contemporània. "Anglaterra és una vella borratxa que encara desitja reconquistar el seu passat", ha dit Amis, que ha recordat que la Gran Bretanya va passar de ser un imperi a un país "de tercera divisió" en només 20 anys.
Anar al contingut