May acusa dos espies russos d'haver enverinat l'exagent Skripal i la seva filla

Scotland Yard assegura que hi ha prou proves per acusar-los de conspiració per assassinar Skripal

RedaccióActualitzat

La primera ministra britànica, Theresa May, ha acusat els serveis d'intel·ligència russos d'estar al darrere de l'enverinament de l'exespia Serguei Skripal i la seva filla Iúlia. May ha comparegut al Parlament després que la policia ha identificat dos ciutadans d'aquest país i ha emès ordre internacional de recerca i captura.

May ha estat molt clara a l'hora de culpar Moscou d'aquest cas:

"Puc dir al Parlament que, basant-nos en els serveis d'intel·ligència, el govern ha conclòs que els dos individus identificats per la policia i la fiscalia són oficials del Servei d'Intel·ligència Militar Rus, també coneguda com GRU."

El Regne Unit ha ordenat la detenció de dos ciutadans russos -Aleksandr Petrov i Ruslan Boixirov- per enverinar Skripal a Salisbury, al sud d'Anglaterra, el mes de març. Tant Scotland Yard com la fiscalia britànica consideren que hi ha prou proves per acusar Petrov i Boixirov de conspiració.

 

 

El cap de la lluita antiterrorista, Neil Basu, ha assegurat que es tracta de dos homes d'uns 40 anys, que van viatjar a Londres entre els dies 2 i 4 de març, i que a l'habitació de l'hotel on es van allotjar hi havia restes de novitxok, l'agent químic amb què s'hauria enverinat les víctimes.

La policia n'ha difós les fotografies i ha facilitat el nom dels sospitosos. Ha reconegut que les identitats podrien ser falses, però el passaport era real, amb la qual cosa sospiten que el Kremlin estava darrere de l'operació.

Davant d'aquestes acusacions, Moscou ha reiterat que Rússia no té res a veure amb l'enverinament de Serguei Skripal. El Ministeri d'Afers Estrangers ha reclamat una anàlisi detallada dels fets i ha demanat cooperar amb Londres per aclarir el cas.

Els Skripal van estar hospitalitzats unes setmanes després de ser enverinats amb novitxok, de fabricació russa. Això va portar el govern de Theresa May a culpar el Kremlin de l'atac.

ARXIVAT A:
Espionatge
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut