Estrasburg

L'OMS nega pressions de les farmacèutiques per la grip A

L'Organització Mundial de la Salut s'ha defensat de l'acusació d'haver gestionat de forma alarmista la pandèmia de grip A (H1N1) per la pressió de la indústria farmacèutica. Ho ha fet en una audiència pública al Consell d'Europa, a la ciutat francesa d'Estrasburg. Un alt representant de l'OMS ha assegurat que declarar la situació de pandèmia va estar plenament justificat perquè el virus H1N1 és present al món sencer. Però tot i això, l'epidemiòleg alemany i membre del Consell d'Europa Wolfgang Wodarg no s'ha mostrat satisfet d'aquestes explicacions i ha reiterat que l'organisme va exagerar l'amenaça de la grip per afavorir els laboratoris. Per la seva banda, el representant del grup de fabricants europeus de vacunes ha rebutjat aquestes crítiques i ha afirmat que les immunitzacions s'han elaborat de forma rigorosa.

Actualitzat
L'OMS s'ha defensat a Estrasburg de les crítiques que han sorgit de com ha gestionat la comunicació i la prevenció de la grip A (H1N1). Però una de les veus crítiques, l'alemany Wolfgang Wodarg, exdiputat del partit socialdemòcrata i especialista en sanitat pública, creu que l'OMS va crear una alarma innecessària reformulant els supòsits perquè una malaltia passi a ser considerada pandèmia.

"Vaig quedar bocabadat quan l'OMS va pujar del grau 5 al 6, que és el més alt d'una pandèmia", ha explicat Wolfganf Wodarg, que ha subratllat que quan això va passar "els efectes perillosos, la mobilitat i la mortalitat, ja no eren a la definició". L'expert alemany ha indicat que l'OMS "va apartar una cosa molt important, perquè sense la mortalitat, cada any poden dir que hi ha una pandèmia".

Wodarg també ha considerat que la lluita contra la grip nova s'ha fet d'una manera secreta i des del pànic. I amb accions així, l'OMS pot perdre la credibilitat.

Els arguments a favor de l'OMS

En canvi, altres especialistes creuen lògica la reacció que hi va haver. Sobretot, tenint en compte virus com el de la grip aviària, aparegut l'any 2003, o el virus de la SARS, tots dos amb una elevada mortalitat. És el cas de Tomàs Pumarola, president del Comitè Científic de la Generalitat per a Pandèmies Gripals. "Des de l'any 2000 estàvem enfront d'un virus amb una mortalitat del 60%. És clar, quan ens apareix aquesta per la porta del darrere, amb milers de morts a Mèxic, i ens vénen informacions complexes, tot són incerteses. Aleshores s'activen tots els mecanismes que havíem estat preparant des de l'any 2000", ha declarat.

Pumarola considera que hi ha hagut els tres factors perquè hi hagi pandèmia: un virus nou, de transmissió entre les persones i en més de dos països. Per tant, el científic nega la suposada pressió dels laboratoris farmacèutics un cop detectada la malaltia, perquè quan se'n beneficien, diu, és prèviament, amb subvencions per a la investigació de les vacunes.
Anar al contingut