Lluís Llach en l'entrevista al programa "Preguntes freqüents", de TV3
Barcelona

Lluís Llach: "Espero que la gent obligarem els partits a deixar el tacticisme"

L'exdiputat diu que, a l'octubre, les coses es van fer "tan bé com es va poder", però que cal assumir "relliscades grosses"

Actualitzat

El cantant i exdiputat de Junts pel Sí Lluís Llach fa una crida a la unitat del moviment independentista, que ell veu embolicat en petiteses tacticistes i mancat d'una estratègia unitària.

Llach està convençut que la gent acabarà obligant partits i associacions independentistes, un cop més, a unificar objectius. Ho ha dit en una entrevista al programa "Preguntes freqüents", de TV3.

"El que no pot ser és que les estratègies dels partits independentistes siguin els tacticismes. És un desgavell; hem caigut en allò de 'tu, això, sí; tu, això, no'... I jo espero, ho dic fermament, que la gent obligarem, com hem obligat altres vegades, els partits i les associacions que ens representen a fer un canvi de tacticisme cap a objectiu i estratègia."


Lluís Llach estaria disposat a sumar-se al moviment que impulsa l'expresident Carles Puigdemont, la Crida Nacional per la República, si fos "autènticament transversal".

Diu que Puigdemont no l'hi va demanar i que ell no se sentiria còmode en un moviment de centredreta, encara que el troba positiu per recompondre i modernitzar el catalanisme que està des de la socialdemocràcia fins a la dreta.

"Està molt bé, perquè el centredreta ho necessita. El que estaria molt bé és que fos transversal del tot, però segurament serà impossible perquè la CUP no crec que hi jugui i Esquerra no hi jugarà."

 


L'exdiputat de JxCat també ha enviat un toc d'alerta a ERC sobre l'objectiu expressat pels republicans d'eixamplar la base de l'independentisme.

 
"No és un problema d'esquerra-dreta el que passa amb Catalunya i l'Estat; és un problema amb l'Estat, amb la concepció de l'Estat. Aquest estat ha quedat segrestat, però no en el 78, molt abans..."

 


Llach alerta que "a Espanya no hi ha democràcia perquè no hi ha separació de poders". I assegura que els espanyols tenen una gran feina al davant.

"Els espanyols --jo no me'n sento-- tenen una feina bestial, que és recuperar la democràcia. No tenen democràcia, no tenen separació de poders. És bestial la feina que tenen. Jo, quan veig Espanya, dic: 'Tu, fugim'."

 

Sobre els fets d'octubre, Lluís Llach creu que el govern i el Parlament va actuar "tan bé com es va poder en cada moment". Però diu que cal assumir "relliscades grosses".

"Crec que s'ha fet tan bé com s'ha pogut en cada moment. Però cal assumir relliscades grosses: no vam valorar bé la reacció de l'Estat. Això per començar. Tampoc vam valorar les nostres pròpies forces. I jo crec que, d'alguna manera, confiàvem que Europa ens ajudaria més."

"Nosaltres ens vam dir que estaríem a primera línia i que no faríem que la gent hagués de pagar un preu. I ho ha pagat la classe política, i per això hi ha exiliats i hi ha gent a la presó. Però no volíem que això ho pagués la gent del carrer."

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàJxCatERCCUPCarles Puigdemont
Anar al contingut