Teheran

L'Iran posa fre a les execucions públiques i prohibeix que els mitjans en publiquin imatges

El cap del poder judicial a l'Iran serà l'encarregat d'autoritzar a partir d'ara la presència de públic en les execucions a la forca. Un decret obliga a partir d'ara a tenir l'acord d'aquesta autoritat, l'aiatol·là Mahmud Haixemi Shahrudi, per a l'aplicació pública de les sentències als condemnats a mort. A més, la decisió prohibeix qualsevol difusió en els mitjans de comunicació d'imatges sobre les execucions. Fins ara, l'autorització per publicar-les depenia del mateix jutge que dictava la condemna.

Actualitzat

Els condemnats a la forca a l'Iran ja no se'ls podrà penjar en públic si no és amb l'autorització de l'aiatol·là que ocupa el càrrec de cap del poder judicial al país. Un nou decret que ja ha entrat en vigor posa fre d'aquesta manera a les execucions públiques, i a més, prohibeix que es publiquin imatges de les execucions als mitjans de comunicació, cosa que fins ara es feia habitualment.

Segons el comunicat en què s'explica el decret, l'autorització per fer les execucions públiques es donarà "en funció de les necessitats de la societat". "La pena capital, que està basada en la llei del país, només és aplicable a un nombre molt reduït de crims, i no s'hauria d'infligir o fer pública de manera que això pertorbés la societat", afegeix el comunicat.

A l'Iran, es condemna a la forca per traïció, espionatge, assassinat, tràfic de drogues, violació, pederàstia, adulteri, prostitució o apostasia. Les associacions de drets humans i països occidentals acusen sovint aquest país d'aplicar la pena de mort amb massa freqüència. De fet, el nombre de condemnes ha augmentat considereblament: mentre que el 2006, 177 persones van rebre aquesta condemna, el 2007 la xifra ha augmentat fins a 298, segons Amnistia Internacional.

Anar al contingut