Barcelona

L'Institut Dexeus reconstruirà el clítoris a les dones que n'hagin patit una ablació parcial

L'Institut Dexeus de Barcelona ofereix a les dones immigrants que han estat víctimes d'una ablació parcial del clítoris la possibilitat de refer aquest òrgan sexual, de forma gratuïta. Ho ha anunciat el doctor Pere Barri Soldevila, responsable del servei de cirurgia de l'ablació del centre sanitari. A més, vol posar en marxa una xarxa de contactes amb organitzacions d'immigrants per ajudar a promoure aquest tipus d'intervencions.

Actualitzat
De moment, la Fundació Santiago Dexeus Font es fa càrrec dels costos de les intervencions, de manera que les dones no hauran de pagar res. Però "si s'aconsegueix una regularitat en el nombre d'operacions, faríem les corresponents gestions per arribar a un acord amb la sanitat pública i oferiríem aquest servei de forma regular i més assequible", ha afegit Pere Barri.

La majoria de dones residents a l'estat espanyol que han patit una mutilació del clítoris no poden cobrir les despeses d'una intervenció d'aquestes característiques i la majoria desconeixen que existeixen, per això Barri vol donar a conèixer la iniciativa a les diferents organitzacions d'immigrants.

Iniciativa pionera

L'Institut Dexeus és l'únic a l'estat espanyol que ofereix la cirurgia de reconstrucció del clítoris en casos d'ablació parcial. L'operació "consisteix a refer un monyó o una resta de clítoris que queda en la majoria d'ablacions i, només en una hora, es recupera l'òrgan", ha precisat el doctor Pere Barri. Gràcies a això, el 60% dels casos recuperen la sensibilitat de l'òrgan femení.

Abans de practicar l'operació, ha comentat Barri, cal "identificar de quin tipus d'ablació es tracta, i estudiar el perfil psicològic de la pacient per poder avaluar així els resultats, ja que en molts casos es detecten trastorns sexuals i psicològics afegits".

A més, recorda que la pacient ha de ser una dona adulta que hagi iniciat la seva vida sexual perquè pugui apreciar una millora dels resultats que, amb cures setmanals, començarà a notar al cap dels dos mesos. El perfil més habitual és d'una dona adulta d'una edat compresa entre els 25 i els 35 anys, conscient de la pèrdua de qualitat de la vida sexual i dels drets de la dona, que veu en la intervenció una manera d'integrar-se a la cultura occidental.

Barri va estudiar medicina com el seu pare, l'artífex de la primera nena proveta espanyola, Pere Barri, i va especialitzar-se en aquestes tècniques a París. Viatja a l'Àfrica un cop a l'any per operar dones amb complicacions ginecològiques derivades de la mutilació del clítoris, com ara les fístules.
Anar al contingut