L'huracà "Patricia" deixa registres extrems i danys mínims

Alberto AlcántaraActualitzat

L'huracà "Patricia" feia témer conseqüències catastròfiques al seu pas per Mèxic, però sortosament el balanç de danys personals i materials ha estat mínim, tenint en compte la intensitat històrica del fenomen. Els informes inicials de Protecció Civil parlen de "saldo blanco": no hi ha constància de víctimes mortals. Tampoc no consten ferits

"Patricia" ha provocat incidències habituals relacionades amb els huracans: inundacions, talls d'electricitat per l'enderrocament de línies elèctriques, talls de vies de comunicació, arbres caiguts o danys diversos en edificis. Falta comprovar els danys en zones poc poblades, més vulnerables pel tipus d'edificacions.

Factors clau

Diversos factors s'han conjugat per impedir efectes més mortífers: d'una banda, "Patricia" va evitar el cop directe a les localitats més poblades, les ciutats de Puerto Vallarta i Manzanillo. D'altra, les evacuacions preventives de més de 10.000 residents i turistes.

Les característiques geogràfiques de la zona també han sigut decisives, amb un relleu muntanyós que ha ajudat al ràpid afebliment de Patrícia. Justament, la velocitat de tot el procès ha tingut rellevància: l'huracà es va intensificar a tanta velocitat que la maror ciclònica que va generar no va assolir la inèrcia prevista. Un cop a terra, "Patricia" va passar tan ràpid que no va acumular pluges extremes.  

Un altre aspecte clau ha estat l'estructura de "Patricia": segons les observacions del Centre Nacional d'Huracans, els vents huracanats van assolir un radi d'uns 55 km al voltant de l'ull de l'huracà, però els vents més extrems van quedar confinats en una banda de 25 km.

Registres rècord

Així doncs, "Patrícia" serà un huracà recordat a les hemeroteques per les seves implicacions científiques i no per la seva capacitat destructiva. Els vents màxims sostinguts de 325 km/h l'han convertit en l'huracà més intens de la història. També ha fet rècord de pressió mínima a la zona del Pacífic (880 hPa).

Faltaria confirmar una dada extrema de cop de vent, que podria ser rècord mundial de cop de vent en superfície. Fins ara, el rècord era de l'huracà "Olivia", a Austràlia el 1996. A l'illa Barrow i a 64 m de cota sobre el nivell del mar, es va registrar amb un anemòmetre un cop de 408 km/h. Segons aquesta gràfica de l'estació de Chamela Cuixmala, el vent generat per "Patricia" va arribar als 430 km/h.

 

Pel que fa a les pluges, el Servicio Meteorológico Nacional de Mèxic ha confirmat acumulacions d'entre 300 i 400 mm en el pitjor dels casos, amb un màxim d'acumulat diari de 392 mm a l'estació de Nevado de Colima.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut