Washington

L'FMI preveu un alentiment econòmic mundial per aquest any

La veu autoritzada del Fons Monetari Internacional s'ha afegit a les que alerten d'un alentiment econòmic pels pròxims mesos. L'organisme financer ha retallat la previsió de creixement econòmic per l'any 2008 tant als Estats Units com a la zona euro i al conjunt del planeta. La previsió mundial baixa del 4,9% registrat el 2007 fins a un 4,1%, fins al punt que l'FMI ja parla d'una "desacceleració mundial" per les "turbulències financeres". La retallada respecte dels Estats Units és de quatre dècimes, fins a un 1,5%, i a l'eurozona de cinc dècimes, fins a l'1,6%. Aquest context de refredament de l'economia global també moderarà el ritme d'expansió dels anomenats "països emergents", que creixeran un 6,9%, nou dècimes per sota del 2007.

Actualitzat
Els Fons Monetari Internacional ha revisat a la baixa la previsió als Estats Units tenint en compte ja els efectes del pla d'estímul fiscal que el Congrés nord-americà aprovarà pròximament. L'organisme assegura que els problemes del sector immobiliari s'han estès a la resta de l'economia i han perdut dinamisme tant les manufactures, com l'ocupació i el consum. Per tot plegat, la retallada és de quatre dècimes.

La zona euro tindrà una evolució semblant. L'FMI ha retallat la previsió del 2,1% del càlcul anterior, l'octubre del 2007, fins a l'1,6%. Més optimista és el pronòstic per l'Amèrica Central i del Sud, on es preveu un creixement del 4,3%.

Tot i això, l'FMI admet que pot pecar d'optimisme i que les coses podrien anar pitjor si cau la demanda als països més rics, cosa que de retruc perjudicaria les economies emergents, que fins ara s'han escapat del temporal.

Com a grans perills per a l'economia, l'organisme fa èmfasi en la inflació, especialment a la zona euro, i ha defensat que el Banc Central Europeu mantingui invariables els tipus d'interès. El Fons Monetari Internacional ha alerat que es podria "degradar la qualitat del crèdit" als països amb mercats de l'habitatge sobrevalorats. L'FMI no ha donat noms concrets, però el cert és que el Regne Unit, Irlanda i Espanya són els estats on més han pujat els valors immobiliaris els últims anys.
Anar al contingut