Londres

L'exespia rus enverinat empitjora sensiblement

La salut de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko ha empitjorat sensiblement des d'ahir. L'exmembre de l'antic KGB, que va ser enverinat mentre investigava la mort de la periodista Anna Politkóvskaia, hauria ingerit tal·li, un metall tòxic que no té sabor ni color i que és extremadament mortífer. Litvinenko va començar a presentar-ne símptomes després d'una trobada amb una persona que li havia d'aportar dades sobre l'assassinat de Politkóvskaia. L'exespia ha perdut els cabells, parla amb dificultat, té els ronyons danyats, vomita constantment i ha perdut gairebé la totalitat dels glòbuls blancs, segons va informar ahir l'equip mèdic que el porta. Per salvar la vida, Litvinenko necessita un donant de medul·la òssia.

Actualitzat

Tot i que l'FBS, l'antic KGB, ha negat tenir res a veure amb l'enverinament de Litvinenko, fonts pròximes al govern de Londres han afirmat que "l'episodi porta el segell inconfusible de l'aparell d'intel·ligència soviètic, que té el motiu i els mitjans per desfer-se d'un antic coronel que s'ha dedicat a acusar Putin dels crims més abominables".

Les relacions entre el Regne Unit i Rússia poden veure's seriosament afectades si es confirma la implicació de Moscou en l'enverinament, ja que es tractaria d'un intent d'assassinat d'un ciutadà britànic en territori britànic. Litvinenko fa sis anys que viu a Londres, després de demanar asil polític, i fa tot just un mes que va obtenir el passaport del Regne Unit.

El govern de Putin, per la seva banda, ha qualificat de "ximpleria" les especulacions d'estar al darrere de l'enverinament. En qualsevol cas, Scotland Yard, que està investigant el cas, encara no s'ha volgut pronunciar, però la comunitat russa de Londres no dubta a acusar Putin.

Amics d'Aleksandr Litvinenko han assegurat als mitjans de comunicació que el telèfon i el correu electrònic de la víctima estaven intervinguts, i la policia britànica ha confirmat que ja s'havia intentat atemptar contra ell, quan li van llançar un còctel Molotov a la seva casa del nord de Londres.

Litvinenko ja havia investigat i denunciat la implicació del KGB el 1999 en uns atemptats contra edificis de vivendes atribuïts en principi als rebels txetxens. Ahir, l'exagent rus va entregar una gravació on explica diversos intents d'assassinat decidits pel Kremlin quan Putin era el cap dels serveis de seguretat.

Un dels principals enigmes de la investigació és descobrir l'últim culpable de l'enverinament, el que va fer ingerir a l'exespia sulfat de tal·li, pesticida utilitzat històricament per diverses potències, des de països de l'Est fins a França en guerres colonials, passant per l'Iraq de Saddam Hussein i la CIA nord-americana.

Litvinenko, però, no és l'únic dissident rus que s'ha exiliat a Londres. Es creu que l'FSB té a la seva "llista negra" el multimilionari instal·lat en una mansió de Surrey Borís Berezovksi i l'exactor i exministre de Cultura txetxè Ahmad Zakàiev.

Anar al contingut