Nevera de l'escorxador del Montseny
Nevera de l'escorxador del Montseny
Montseny

L'escorxador del Montseny s'amplia per encabir més senglars

Pla pilot per treure profit de les elevades captures de senglars a la zona i potenciar el consum intern de la carn d'aquest animal

RedaccióActualitzat

L'escorxador del Montseny ha ampliat la seva capacitat per donar cabuda a les captures de senglars. Es tracta del primer centre de recollida de caça de senglars de les comarques de Barcelona.

Es tracta d'un pla pilot de la Diputació de Barcelona, que hi ha invertit 100.000 euros, i que es planteja anar aplicant aquest tipus d'equipament a zones properes als llocs de caça.

D'aquesta manera es vol donar sortida a un tipus de carn molt apreciada a països europeus, com França o Alemanya, i encara poc consumida a Catalunya.

Paral·lelament, la Generalitat està preparant un nou projecte de decret que regularà la comercialització de la carn de caça per garantir-ne la seguretat alimentària i fomentar-ne el consum. També es prepara una nova llei de caça.

 

El senglar, un animal sense depredador
 

Ara fa cinc anys, a l'escorxador del Montseny, hi van començar a entrar senglars. Fins ara, la dotzena de colles de caçadors de la zona només podien portar-hi un màxim de seixanta exemplars després d'un dia de caça.

Aquesta limitació resultava un problema per als caçadors, ja que no podien donar sortida a l'elevat nombre de captures. Ara, com explica l'alcalde del Montseny, Alfons Planes, es podran acollir més d'un centenar de peces, que després es comercialitzaran.

"És una necessitat del país poder tenir centres que donin servei als caçadors per regular aquesta espècie, que no té depredador."

Els senglars que arriben fins a l'escorxador segueixen un estricte control sanitari. Al laboratori s'identifica i s'analitza cada una de les peces.
 

♦ Augmenten els accidents de trànsit provocats per senglars a les comarques de Lleida

 

Durant l'anterior temporada de caça es van capturar 3.000 senglars al Parc Natural del Montseny. Tot i l'elevada població, el consum de senglar a Catalunya continua sent mínim.

 

 

Segons Arnau Pedrosa, gerent de l'empresa dedicada a la comercialització de carns de caça Senglar Girona, més del 90% dels productes que se'n deriven s'exporten a països com França, Alemanya o Holanda.

"A nivell de col·lectiu de caçadors s'abaten una quantitat ingent s'animals i a nivell de consum propi, perquè aquests volums no es donen. Per tant, se'ls ha de donar alguna sortida. I, ara mateix, s'està donant la sortida comercial abocada a l'exportació."

Per això les empreses dedicades a la seva comercialització reclamen incentivar el consum intern de la carn de senglar, considerada saludable per tenir molt poc greix i per no haver consumit antibiòtics ni pinsos.

Anar al contingut