Canet de Mar

L'Escola de Teixits de Canet de Mar aposta per la recerca de "teixits intel·ligents"

La indústria tèxtil catalana, en constant procés de reinvenció, troba una via de futur en la producció dels anomenats "teixits intel·ligents".

RedaccióActualitzat
La indústria tèxtil catalana també s'ha vist obligada a reinventar-se a causa de la crisi. Després d'una època de deslocalitzacions, els experts en el sector consideren que el futur passarà per produir aquí els anomenats "teixits intel·ligents". Justament, això és el que investiguen a l'Escola de Teixits de Canet, al Maresme, una de les comarques amb més tradició del país. A l'escola, ja no s'hi fan classes i, ara, es dediquen només a la recerca. Des de l'any passat, ha deixat de funcionar com a escola universitària a causa de la baixa matriculació d'alumnes. La seva història ha iniciat una nova etapa.

A l'Escola de Teixits de Canet es dediquen al desenvolupament d'estructures tèxtils destinades a diferents camps d'aplicació com són el sector del transport, sanitari, industrial o de la llar. Fan projectes per iniciativa pròpia o prototips per encàrrec d'altres empreses i consideren que crear teixits, que ells anomenen "espavilats", és el futur per a la indústria tèxtil a Catalunya.

Ramon Massaguer, enginyer tèxtil, explica alguns dels projectes: "Estem provant una corda que en l'interior du uns fils elèctrics i està preparada perquè abans de trencar-se ens doni un senyal i ens pugui avisar d'aquest trencament. També treballem en un teixit que du uns sensors que llegirà les constants respiratòries i cardíaques."


El director de l'Escola de Teixits de Canet, Miquel Solé, mira cap al futur. "Sembla que tot el que són nous productes tèxtils estan tornant al nostre país, i torna a haver-hi una forta demanda de tèxtils fabricats aquí. El problema ens el trobarem d'aquí a uns anys perquè serà més difícil trobar gent preparada per poder fer aquest desenvolupament", explica.

I això succeirà en disminuir el nombre d'enginyers tèxtils perquè, ara, només és la Universitat de Terrassa, en tot l'estat espanyol, la que ofereix aquesta especialitat. Però segons l'Escola Tèxtil, si aquest sector del teixit espavilat agafa embranzida potser arribarà un dia en què es replantejarà de nou la docència, sempre en funció, diuen, de la demanda de personal.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut