Termòmetre de carrer a Còrdova (EFE)
Termòmetre de carrer a Còrdova (EFE)

L'escalfament global pot causar fins a 150.000 morts l'any el 2100

La taxa de mortalitat degut als fenòmens meteorològics pot multiplicar-se per 50 a finals de segle, segons un estudi de la Comissió Europea

Alberto AlcántaraActualitzat

Els fenòmens meteorològics extrems derivats de l'escalfament global faran disparar la xifra de morts a Europa, dels 3.000 a 152.000 cada any, des d'ara i fins a final de segle si no s'implementen mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Aquesta conclusió es desprèn d'un estudi de la Comissió Europea difós aquest matí per la revista "The Lancet". L'informe alerta de l'impacte creixent de les onades de calor, inundacions, sequeres, ventades, incendis o onades de fred.

L'augment de la mortalitat serà degut, principalment, a l'augment d'onades de calor. El sud d'Europa serà l'àrea més vulnerable, amb un índex de mortalitat de 700 persones a l'any per cada milió d'habitants.

A banda de les afectacions de la calor extrema, també es preveu un augment de la mortalitat significatiu per inundacions costaneres: des de sis víctimes a l'any a principis de segle fins a 233 a l'any el 2100.

Dos de cada tres persones afectades

L'estudi considera que 2 de cada 3 europeus quedaran exposats en major o menor mesura als efectes de les catàstrofes climàtiques: des de la pèrdua de l'habitatge a malalties diverses o mort. A principis de segle la proporció d'afectats era d'1 de cada 20.

El treball s'ha fet analitzant les dades de més de 2.300 episodis extrems que hi ha hagut als 28 països de la Unió Europea durant el període 1981-2010. L'anàlisi s'ha projectat fins a l'horitzó de l'any 2100, d'acord amb les previsions d'escalfament global, creixement i migració de la població.

Aquestes dades poden ajudar a a prioritzar les inversions regionals per fer front a la desigual càrrega dels riscos meteorològics sobre els éssers humans i les diferències en les capacitats d'adaptació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut