A Catalunya hi ha prop d'11.000 agents locals
A Catalunya hi ha prop d'11.000 agents locals

Les policies locals ja reben les notificacions de la fiscalia per aturar l'1-O

La fiscalia vol incorporar els 11.000 agents locals com a policia judicial

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han començat a lliurar en mà als caps de les policies locals de Catalunya les notificacions, que per ordre de la fiscalia els commina a actuar com a policia judicial per aturar el referèndum.

Els Mossos estan lliurant el mateix document que els va remetre la fiscalia a les autoritats policials.

A molts municipis es pot repetir la mateixa ambigüitat amb què els Mossos van informar els seus agents: donar coneixement de les ordres de la fiscalia als seus policies locals però sense transmetre instruccions directes de com han d'actuar.

Com per exemple els 56 agents de la policia local de Sant Feliu de Llobregat, que, quan els arribin les ordres de fiscalia, es donaran per assabentats. Però Manel Martínez, regidor de seguretat ciutadana, ha dit a TV3:

"No ens podrem oposar a una instrucció directa que vingui per ordre del jutge, però com a ajuntament no donarem cap instrucció activa."

 

La policia local d'Olot ha confirmat que ja ha rebut la notificació, però l'alcalde Josep Maria Corominas, com a màxim responsable del cos, ja ha deixat clar que primer cal atendre les necessitats dels ciutadans.

"Com a responsable de la policia jo el que els demano  és que atenguin el que els demani la fiscalia però que no deixin de fer cap de les feines a què estan acostumats els ciutadans."


La Guàrdia Urbana de Barcelona és una de les poques policies locals amb una unitat estable de policia judicial, només per a delictes de trànsit. La llei, però, permet que qualsevol policia local faci aquesta funció si ho ordena un jutge o fiscal.

Dels 947 municipis que hi ha a Catalunya, 213 tenen policia municipal amb un total de prop d'11.000 agents que donen servei a una població de 5 milions d'habitants, el 73% del total català.

El marc legal determina que tots els municipis de més de 10.000 habitants tenen la potestat, que no l'obligació, de tenir policia local.

Anar al contingut