Barcelona

Les pensions pujarien 175 euros amb una seguretat social catalana

Les dades demostren que Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més potencial econòmic, empresarial i productiu. A més, és una de les que més aporta al fons de la Seguretat Social perquè té un gran nombre de població activa. El Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) afirma en un estudi que si existís una seguretat social gestionada des de Catalunya, les pensions podrien augmentar de mitjana 175 euros. El motiu és, segons explica el CES, que existeix un dèficit fiscal amb l'Estat que va superat els 3.600 milions entre 2004 i el 2007.

Actualitzat
Aquesta quantitat representa un 1,85% del PIB català i gairebé un 15% del total de diners ingressats.

Catalunya genera més ingressos que la mitjana de l'Estat per la seva taxa d'ocupació i per tenir una cotització mitjana més elevada. En canvi, segons l'estudi, la ràtio entre les pensions i l'índex de productivitat és menor que el de la resta de l'Estat a causa del sistema actual de retribucions i pensions.

Per tant, tot i que Catalunya té més ingressos, les pensions són inferiors proporcionalment a les de la resta d'Espanya. Aquestes pensions no reflecteixen el nivell de vida ni la major productivitat de l'economia catalana. El CES assegura que si els catalans tinguessin la seva pròpia seguretat social, les pensions podrien augmentar de mitjana 175 euros. D'una pensió mitjana anual de 9.856 euros es passaria a una pensió mitjana de 12.303 euros.

L'estudi conclou que sense les aportacions de Catalunya el Fons de Reserva de la Seguretat social espanyola no hauria arribat als 4.500 milions d'euros entre 2004 i 2007. Si el fons de reserva hagués estat català en aquest període es podrien haver estalviat més de 13.000 milions d'euros.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut