La Vella de Valls ha descarregat el 4 de 9fa. (Foto: Joan Raventós)
La Vella de Valls ha descarregat el 4 de 9fa, un castell que han recuperat aquesta temporada després de 10 anys. (Foto: Joan Raventós)
Tarragona

Les colles es carreguen de confiança a la primera ronda del concurs

Les millors colles es troben a la Tarraco Arena Plaça per disputar el 25è Concurs de Castells.

Dos 4 de 9fa, un 5 de 9 i el 9 de 8 de la Jove de Tarragona han estat el plats forts de l'inici del concurs.

Joan Raventós RafecasActualitzat

Dia gran de l'agenda castellera. Les millors colles es troben a la Tarraco Arena Plaça per disputar el 25è Concurs de Castells. Ofereixen les seves millors construccions al llarg de cinc rondes, de les quals només les tres millors serviran per a la classificació final.

A les deu, ben puntuals, les colles han començat les seves actuacions. Els primers castells que s'han vist han estat en ronda conjunta dels Xiquets de Reus, que han descarregat el 5 de 8; els Nens del Vendrell, que han completat el 3 de 8; els Castellers de Sabadell, amb la torre de vuit folrada,  i els Castellers de Barcelona, descarregant el 4 de 8 amb agulla.

La primera actuació en solitari l'han protagonitzat els Castellers de la Vila de Gràcia, que han firmat un 3 de 9 amb folre amb gran solidesa.

I ha arribat la Vella, la primera de les quatre grans colles a actuar. Han sortit de 4 de 9 amb el pilar, un castell que van descarregar per Santa Tecla després de 10 anys de no fer-lo. Aleshores el van haver de defensar amb ungles i dents, però avui, al concurs, l'han fet fàcil. El castell no ha tremolat gens i només un moment de dubte amb el pilaner ha posat l'ai al cor. Finalment, els rosats han aconseguit descarregar-lo amb solvència i carregar-se de confiança per al concurs.

Amb la mateixa fortalesa, la Joves de Valls. Els de la camisa vermella han plantat un cinc de nou amb folre treballat a nivell de quints i folre però que en cap moment ha fet patir. El castell s'ha comportat estable i la Joves ha afirmat amb aquest castell que és ferma candidata a tot.

Els Castellers de Sants han sortit de 3 de 9 amb folre. Els barcelonins l'han pujat finet i tot i que ha patit alguna rebregada en el descens, els borinots poden estar contents de com els ha anat la seva estrena al concurs. Els Xiquets de Tarragona també han optat pel 3 de 9 amb folre, que han completat amb molta seguretat.

Amb la pressió de l'encert de les colles vallenques ha arribat la primera actuació per als favorits, els Castellers de Vilafranca, que han optat per un castell que tenen bé i els esperona a les grans diades: el 4 de 9 amb folre i agulla. Els verds n'han mantingut la mida en tot moment i l'han pogut descarregar amb comoditat.

Els amfitrions de la Jove de Tarragona han tancat la primera ronda amb un 9 de 8. És un castell que tenen segur i amb bona puntuació per no perdre opcions al concurs.

La festa dels castells comença amb molt bon peu.

Què ens espera?

Avui es veuran els castells més imponents del moment i vindran de les mans, sobretot, de quatre colles: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Jove Xiquets de Tarragona. Són els millors del panorama casteller, a excepció dels Minyons de Terrassa, que no participen al concurs pel seu caràcter competitiu.

Els verds aspiren a aconseguir el desè concurs de la seva història, el setè consecutiu. Arriben en un bon moment de forma i amb garanties en castells valuosos com el 4 de 9 amb el pilar i el 3 de 9 amb el pilar. També han assajat treure el folre a la torre de vuit i al quatre i encara els queda un cartutx de molt de pes com el 3 de 10 amb folre i manilles. Són els favorits, però, aquest any, més que mai en els últims anys, als de Pere Almirall, no els val a badar.

Les colles vallenques trepitgen fort i arriben a Tarragona disposades a posar les coses molt difícils als vilafranquins. El quatre amb el pilar que va descarregar la Vella per Santa Tecla ja va ser tota una declaració d'intencions. És un dels castells que portaran a plaça diumenge al costat d'altres que no tenen tan consolidats, però sí a l'abast. Manuel Urbano ha dut el dos de vuit, el quatre de nou i el tres de deu amb folre i manilles a assaig per demostrar que van a totes.

Directes de la plaça del Blat, la Joves no es conforma amb el paper d'actor secundari. La injecció de moral per Sant Fèlix i les bones diades d'aquest estiu els donen prou confiança per somiar de tornar a la glòria del tombant dels noranta. No hi ha somnis impossibles i, amb una cartera amb garanties com el 5 de 9 amb folre i el 4 de 9 que van plantar a Vilafranca, els de Tomás Gormaz assagen el 2 de 9 amb folre i manilles, el 2 de 8 i el 3 de 10 amb folre i manilles, que no descarten.

A les tres punteres, enguany s'hi fa un forat una amfitriona, la Jove de Tarragona. El cinc de nou amb folre és un castellàs i és l'emblema dels de la camisa lila. Però no n'hi ha prou per marcar territori i els de Carles Ribas no veuen gens descabellat plantificar un tres de nou amb folre i pilar i fins i tot han assajat el tres de deu. En cartera, el 9 de 8 o el dos de nou amb folre.

Avui també es veuran castells de gamma extra a càrrec de les altres colles que completaran l'arena de l'antiga plaça de braus. Sobretot els Xiquets de Tarragona, els Capgrossos de Mataró i, segurament, els Castellers de Sants. Tots plegats compartiran plaça amb Castellers de Barcelona, Castellers de la Vila de Gràcia, Xiquets de Reus, Castellers de Sabadell i els Nens del Vendrell.

Les colles de vuit van actuar dissabte en una jornada en què es van imposar els Castellers de Sant Cugat.

GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut