La concentració d'aquest dijous en suport d'Uribetxeberria a l'Hospital Donostia. (Foto: EFE)
La concentració d'aquest dijous en suport d'Uribetxeberria a l'Hospital Donostia. (Foto: EFE)
Bilbao

L'Audiència Nacional prohibeix la manifestació a favor d'Uribetxeberria convocada per aquest divendres a Bilbao

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha prohibit la marxa convocada pel col·lectiu Herrira perquè podria suposar la comissió d'un delicte d'enaltiment del terrorisme.

RedaccióActualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha prohibit la manifestació que el col·lectiu Herrira havia convocat per aquest divendres a Bilbao en homenatge als presos d'ETA. La marxa estava especialment dedicada a Josu Uribetxeberria, el segrestador d'Ortega Lara que està en fase terminal a causa d'un càncer.

El magistrat argumenta que la celebració d'aquesta manifestació podria suposar la comissió d'un delicte d'enaltiment del terrorisme i per això ha decidit acceptar la petició de prohibició feta per l'Associació de Víctimes del Terrorisme i l'entitat Dignitat i Justícia. Les dues associacions recordaven que el 17 d'agost el jutge Santiago Pedraz ja va prohibir una marxa similar.

L'associació Herrira ha acceptat no fer la manifestació, però ha dit que la decisió judicial "no és justa" ni es basa "en la realitat". Un portaveu del col·lectiu de suport als presos bascos ha explicat que estan estudiant "la possibilitat de recórrer aquest tipus de decisions de cara al futur perquè estan argumentades en elements que no són certs", com creu que s'ha demostrat en "qualsevol de les mobilitzacions que ha convocat Herrira". L'associació, però, mantindrà les protestes diàries en suport a Uribetxeberria.

Pamplona, nou persones s'han tancat a la catedral per demanar l'excarceració d'Uribetxeberria i 13 presos més d'ETA amb malalties greus. La tancada ha començata les 7 de la tarda de dijous i, segons han informat els participants a la protesta, s'allargarà fins a les 9 del matí de divendres.

Els tancats, que duien samarretes d'Herrira, asseguren que l'allibertament és "un qüestió de justícia" i que "facilitaria el camí cap a la pau".


Anar al contingut