Barcelona

L'Any Capmany commemora el centenari de l'escriptora

Exposicions, espectacles i reedicions rescataran l'obra d'aquesta dona, escriptora i compromesa que va ser regidora de Cultura a la Barcelona de Pasqual Maragall

Actualitzat

L'Any Maria Aurèlia Capmany celebra aquest 2018 el centenari del naixement de l'escriptora i pedagoga i el 150è aniversari del naixement del seu pare, el folklorista Aureli Capmany, amb exposicions, espectacles i reedicions de la seva obra, reivindicant el seu llegat literari.

La comissària de la celebració, Marta Nadal, defensa que ha estat una de les autores més importants del segle XX i espera que el seu llegat s'estengui més enllà del segle XXI.

L'objectiu de l'any, ha dit, serà celebrar la lectura de Capmany, la seva "mirada feliç, la seva escriptura directa i la seva paraula aguda, fina i subtil".

Hi haurà reedicions de la seva obra, com les ja realitzades de 'Feliçment, jo sóc una dóna', 'Cartes impertinents' i 'Quim, Quima'; 'El malefici de la reina d'Hongria', 'El color més blau', 'Necessitem morir', 'Gat negre, dolenta bèstia i salvatge' i 'Un lloc entre els morts', així com assajos sobre l'autora.

 

La Biblioteca Nacional d'Espanya ha organitzat l'exposició "Un espíritu impertinente", a la qual se sumarà una mostra fotogràfica en l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona; així com la programació de l'obra teatral "Parlàvem d'un somni", de Jordi Coca, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i "Cartes impertinents", de Pau Carrió, al Lliure.

L'autora centrarà també un especial homenatge en el Dia de la Dona; una marató de lectura pública a Cerdanyola del Vallès; la col·locació d'una placa a la seva casa natal a la Rambla, 83 de Barcelona, i una ruta literària per Tarragona.

Recuperar la seva dimensió literària

Marta Nadal ha destacat que l'efemèride es bolcarà a recuperar tota la seva dimensió literària i també la seva faceta com a activista cultural i política.

"En ella, tot neix per la paraula i perquè hi ha una obra literària de ficció i no ficció, i hi ha un compromís molt íntim amb la seva col·lectivitat".

 

Ha reivindicat que l'escriptora va ser sobretot paraula, després d'una personalitat forta que la va ajudar a desplegar públicament el seu posicionament.

"Diversos sectors han encapsulat Maria Aurèlia Capmany en determinats llocs que han contribuït a invisibilitzar-la".

Per això, ha considerat necessari retornar-li a l'autora tot el seu llegat, especialment l'assaig, l'article periodístic i les memòries de la mà d'una dona molt intel·ligent, transgressora i que fumava cigars, a més de ser molt tendra, ha descrit.

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut