Bandera palestina.
Bandera palestina.
Gaza

L'ANP recorda les "atrocitats" de Sharon, i Hamàs el qualifica de "criminal"

Els principals dirigents palestins, tant del moviment nacionalista Al-Fatah com de l'islamista Hamàs, han recordat les "atrocitats" del mort exprimer ministre israelià, Ariel Sharon.

RedaccióActualitzat

Els principals dirigents palestins, tant del moviment nacionalista Al-Fatah com de l'islamista Hamàs, han recordat les "atrocitats" del mort exprimer ministre israelià, Ariel Sharon.

"Sharon, com qualsevol altre líder israelià que ha comès atrocitats contra el poble palestí, no deixa cap simpatia o compassió al cor dels palestins", ha dit Mahmud Labadi, cap del Comitè de Relacions Exteriors i amb els països Àrabs del moviment governant Al-Fatah. Labadi ha lamentat que "els palestins no puguem recordar ni un sol moment bo que Sharon ens hagi donat". "Estem tristos perquè el conflicte no s'hagi resolt durant el seu període com a primer ministre, però no per la seva mort, ni per la de cap altre israelià que hagi comès massacres contra els palestins", ha afegit.

Per la seva banda, l'excap dels serveis secrets palestins, Jibril Rayub, ha lamentat que "Sharon no arribés al tribunal penal internacional pels seus crims".

L'actual president de la Federació Palestina de Futbol, Rayub, ha acusat l'exprimer ministre de l'"assassinat el 2004 de Yasser Arafat", tot i que es tracta d'una acusació mai provada per via judicial.

Per la seva banda, el polític independent Mustafa Barguti ha assenyalat que "mai cal alegrar-se per la mort d'una persona, però malauradament Sharon no ha deixat bons records en el poble palestí". "Lamentablement va ser pel camí de la guerra i de l'agressió, i va fracassar totalment en fer la pau amb els palestins", ha afirmat.

El moviment islamista Hamàs, que governa a la franja de Gaza, ha qualificat Sharon de "criminal" i "responsable de desgràcies" del poble palestí. "Sharon era un criminal", ha criticat el portaveu de Hamàs a la franja, Salah al-Bardawil.

En un comunicat de premsa, el funcionari del partit islamista ha destacat que "resava a Al·là perquè Sharon i tots els dirigents sionistes que van cometre massacres contra el nostre poble vagin a l'infern".

Sharon ha mort a l'edat de 85 anys després de patir un vessament cerebral massiu el 2006. Figura controvertida, política i militar a Israel, la biografia de Sharon és plena d'episodis que els palestins recorden, si més no, amb dolor. Entre ells, la massacre dels camps de refugiats de Sabra i Shatila al Líban, l'any 1982. Sharon, que llavors era ministre de Defensa, va ser considerat responsable indirecte de la matança dels refugiats palestins a mans de les falanges cristianes libaneses, en no impedir l'exèrcit israelià que envoltava els camps l'entrada dels falangistes.

Els palestins també el recorden pel confinament de Yasser Arafat a Ramallah a principis de la dècada passada. "Quan el poble palestí recorda Sharon, només recorda dolor, sang, tortura, desplaçaments i crims. Ell és un gran criminal i mai sentirem pena per la seva mort", ha postil·lat Al- Bardawil.

De moment, als carrers de Gaza no s'han produït celebracions populars, si bé a les xarxes socials són nombrosos els palestins que han expressat la seva alegria pel decés de l'exmandatari israelià.

Anar al contingut