Classe a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona
Classe a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona
Barcelona

"La universitat catalana ha de tendir cap a la gratuïtat"

La I Convenció Ciutadana sobre la Universitat ha analitzat i debatut la situació de la universitat catalana i n'ha publicat les conclusions en un llibre

RedaccióActualitzat

La universitat hauria de ser gratuïta, quedar fora de la llei de l'oferta i la demanda i convertir-se en un agent socioeconòmic de l'entorn, segons les conclusions de la primera Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, que durant quatre anys ha analitzat i debatut els problemes que ha d'afrontar i superar el sistema universitari català.

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, ha explicat aquest matí a Barcelona que les conclusions són "un conjunt de suggeriments que es posaran a disposició de les institucions universitàries amb la vista posada en la celebració del IV Congrés Universitari Català", que no te data de celebració i hauria de marcar les directrius de la universitat catalana del segle XXI.

De l'actual sistema universitari ha denunciat la "degradació" del professorat i la "proliferació de contractacions de professors associats i altres figures mal pagades", i ha dit que "la docència condiciona la investigació, encara que no hauria de ser així".

Joandomènec Ros ha reconegut que "un finançament públic no és suficient" per consolidar un sistema universitari d'excel·lència i ha defensat "la necessitat de comptar amb mecenatge".

Segons la seva opinió, les conclusions presentades "no deixen de ser una carta als reis d'Orient", ja que qui té "el poder de decisió i la paella pel mànec és el govern català".


Accés equitatiu i igualitari

Per la seva banda, l'exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i actual president del consell de la I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana, Josep Ferrer, ha afirmat que "no ens podem conformar amb la universitat que tenim" i ha apostat per una universitat "oberta cap a la societat" i que "no perdi la condició fonamental de servei públic".

Les conclusions de la convenció plasmen que l'accés a la universitat "ha de ser equitatiu i igualitari", i es vol que el col·lectiu d'estudiants sigui "més divers i inclusiu, més conscient i orientat".

Per aconseguir-ho, les matrícules han de tendir a la gratuïtat i han d'augmentar les beques complementàries, com les de desplaçament. A més, hi ha d'haver temps disponible per poder compaginar els estudis amb jornades de treball extern, segons les conclusions.

L'objectiu general és un sistema universitari "que promogui els valors humans i ètics i l'esperit crític", que s'insereixi en l'àmbit internacional, i que, al mateix temps, "estigui arrelat a l'entorn, compromès amb la catalanitat, amb el desenvolupament sostenible i amb la construcció d'un país basat en el coneixement".

El director general d'Universitats, Josep Pallarés, també present a l'acte de presentació, ha afirmat que l'administració catalana "recull l'oferta i comparteix el diagnòstic de la convenció" i ha afegit que les conclusions són "útils per a l'anàlisi posterior que haurem de portar a terme".

Les conclusions d'aquesta I Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana es publiquen en un llibre. Han format part de la convenció membres de totes les forces polítiques amb representació parlamentària, organitzacions sindicals vinculades al món universitari, col·legis professionals, associacions empresarials i entitats culturals i socials.

Anar al contingut