Manifestació a Atenes a finals de maig contra els últims ajustos marcats per Europa
Luxemburg

La UE tanca, al cap de 8 anys, el rescat de Grècia, que diu adeu als homes de negre

La troica dona per fets els 88 ajustos exigits i permet que Atenes camini sola

RedaccióActualitzat

Els ministres d'Economia dels països de l'euro donen per acabat el rescat econòmic a Grècia. Reunits a Luxemburg, i després de 10 hores de discussió, els ministres de Finances de la zona euro han acordat posar fi a la supervisió financera del país a partir del 20 d'agost.

Grècia dirà adeu als homes de negre, que han controlat durant vuit anys l'economia del país. Es tanca així una carpeta que va posar en risc la moneda única i ha comportat que la societat grega patís durant anys unes duríssimes mesures d'austeritat.

Després de vuit anys i de tres rescats, l'últim l'any 2015, la troica considera que Grècia ja ha fet les reformes i els ajustos necessaris. L'ajudaran a sortir als mercats perquè es pugui finançar, buscaran la manera de suavitzar els terminis de pagament amb els seus creditors i vigilaran que no surti del camí marcat per les directrius de la Unió Europea, però creuen que ja pot caminar sola.

El comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, ha dit que és un moment històric per a Grècia i per a l'Eurozona.

"La crisi grega s'acaba aquí, aquesta nit, a Luxemburg. És un moment històric per a Grècia i per a l'Eurozona, perquè es posa fi a la crisi existencial per a la nostra moneda única."

Els ministres d'Economia europeus han certificat que Atenes ha complert amb les 88 reformes exigides, han desbloquejat l'últim pagament, de 15.000 milions d'euros, i han anunciat un programa de vigilància un cop s'acabi formalment el rescat.

 

La crisi grega ha sigut un dels capítols més dramàtics de la història de la Unió Europea. El país ha perdut el 25% del seu PIB i va estar a punt de sortir de l'euro i d'arrossegar amb ell la moneda única. En total, els tres rescats a Grècia han suposat un total de 273.000 milions d'euros en préstecs i una norantena de mesures d'austeritat, que han deixat molt tocats els serveis públics grecs.

Grècia ha hagut d'aplicar dures restriccions i ajustos al seu sistema laboral i tributari, a la seguretat social i a tota l'administració pública. S'han privatitzat serveis públics i s'han fet profunds ajustos fiscals i de sanejament del sector bancari que han escanyat l'economia de la població.

A la reunió de l'Eurogrup a Luxemburg s'ha estrenat la nova ministra d'Economia espanyola, Nadia Calviño, que ha assegurat que la seva intenció és mantenir els compromisos econòmics que havia adquirit el govern del PP. Calviño ha dit que el nou govern espanyol farà possible l'estabilitat pressupostària amb l'augment de les polítiques socials, però no ha concretat com.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut