Bitllets d'euro. (Foto: ACN)
Bitllets d'euro. (Foto: ACN)
Madrid

La recessió de l'economia espanyola s'accelera i el 2012 tanca amb una contracció de l'1,4%

L'INE ha empitjorat una dècima les xifres sobre el PIB de l'últim trimestre de l'any. Això vol dir que l'economia es va contraure un 0,8% en taxa intertrimestral i un 1,9% en taxa interanual. En el conjunt del 2012, l'economia va retrocedir un 1,4%, una xifra una mica millor que la previsió oficial del govern espanyol.

RedaccióActualitzat
Males notícies per a l'economia espanyola. L'INE ha empitjorat una dècima les xifres sobre el producte interior brut de l'últim trimestre de l'any. Això vol dir que l'economia es va contraure un 0,8% en taxa intertrimestral i un 1,9% en taxa interanual, com a conseqüència, bàsicament, d'una acceleració en la caiguda del consum interior i la inversió.

En el conjunt del 2012, l'economia va retrocedir un 1,4%, una xifra una mica millor que la previsió oficial del govern espanyol, que era d'un 1,5%. Les dades també són pitjors que les estimacions que havia fet públiques el Banc d'Espanya, que parlaven d'una caiguda del 0,6% el quart trimestre, un retrocés interanual de l'1,7% i una caiguda anual de l'1,8%.

La caiguda del PIB entre octubre i desembre ha estat cinc dècimes superior al trimestre anterior. En termes interanuals, la caiguda és tres dècimes superior al tercer trimestre, quan l'economia va retrocedir un 1,6%. Amb aquest, són sis els trimestres consecutius de creixement negatiu; cinc si es té en compte la xifra interanual.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, tot plegat és conseqüència d'una aportació set dècimes més negativa de la demanda interna, fins als 4,7 punts negatius. La dada només s'ha vist parcialment compensada per un augment de 4 punts de la demanda exterior, que ha passat de 2,4 a 2,8 punts.


Anar al contingut