Pequín

La política del fill únic a la Xina ha comportat 336 milions d'avortaments en 40 anys

Són xifres oficials que ha donat a conèixer el renovat Ministeri de Salut xinès. Sense la política del fill únic que aquest país practica des de fa 40 anys, es calcula que avui hi hauria 400 milions de xinesos més al planeta. Ara la demografia de la república fa el tomb i la població envelleix.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Sense la política del fill únic que la Xina practica des de fa 40 anys, es calcula que avui hi hauria 400 milions de xinesos més al planeta. Són xifres oficials que en porten altres d'implícites com, per exemple, que durant aquests anys s'han fet 336 milions d'avortaments. Quaranta anys després, la situació demogràfica de la Xina, però, fa el tomb i comença a tenir envelliment de la població.

Fa una setmana, la Xina decidia integrar en el Ministeri de Salut la Comissió de Planificació Familiar, responsable de la controvertida política del fill únic. Un canvi que marca la fi d'una època: el control de natalitat ja no és una prioritat que requereixi tot un ministeri.

Avui, el renovat Ministeri de Salut ha fet públiques xifres que donen una idea de l'abast d'aquesta política en el país més poblat del món.

En quatre dècades, des que es va començar a aplicar, la Xina ha esterilitzat prop de 200 milions d'homes i dones i ha practicat 336 milions d'avortaments (a un ritme de 1.500 avortaments per hora, el doble que a l'Índia, el segon país més poblat del món).

Sense la política del fill únic, es calcula que la Xina tindria 1.700 milions d'habitants, en lloc dels 1.300 milions actuals. Però els crítics consideren que les severes multes que es fan pagar per tenir un segon o un tercer fill han generat tota mena d'abusos d'aquells que les imposen.

Si aquest debat està més d'actualitat que mai és perquè la Xina comença a tenir una situació oposada a la de fa unes dècades, amb una clara tendència a l'envelliment de la població i una taxa de natalitat baixa. Això fa que cada cop més experts aconsellin corregir la norma o, directament, abolir-la.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut