Guadalajara

La polèmica continua oberta a Guadalajara un any després de la mort d'onze persones en un incendi forestal

Ha passat un any, però com si res. La polèmica, les queixes i els dubtes continuen planant sobre el catastròfic incendi de Guadalajara en què van morir 11 persones i es van calcinar 13.000 hectàrees. Tot i que hi ha obert un procés judicial amb nou persones imputades, encara no s'ha determinat quan començarà el judici. Mentrestant, els familiars de les víctimes se senten marginats i discriminats per l'administració, que es defensa afirmant que va actuar correctament.

Actualitzat

Un any després, la zona de barbacoa on suposadament es va originar l'incendi continua precintada. Encara que no ho estigués, tampoc s'hi podria fer foc perquè el govern de Castella-la Manxa ho ha prohibit a tots els espais oberts en època de risc, també a les àrees recreatives. És una de les moltes mesures que es van aprovar arran de l'incendi d'ara fa un any amb l'objectiu d'evitar que es repeteixi. Però, a banda d'aquestes mesures, la situació segueix si fa no fa com llavors.

El temps no ha pogut eliminar les queixes dels familiars de les víctimes, que asseguren que les morts s'haurien evitat amb una bona gestió dels mitjans. En total, onze agents forestals i treballadors van morir atrapats entre les flames. Medi Ambient i la Junta de Castella-la Manxa es defensen afirmant que van fer el que calia i que l'incendi es va combatre amb tots el mitjans disponibles.

Sigui com sigui, un any després el jutjat continua amb la fase d'instrucció del cas. En les diligències prèvies consten fins a set inculpats, sis dels excursionistes que van participar en la barbacoa que pel que sembla va originar el foc i el guàrdia de la cova de Los Casares, setze acusacions particulars i tres parts perjudicades. Total: una instrucció que ja inclou 4.500 folis.

Els familiars de les víctimes han intentat que la titular del jutjat número 1 de Sigüenza imputi els responsables de l'administració regional encarregats de les tasques de coordinació i extinció de l'incendi. La jutge encara no ha determinat cap resolució sobre aquesta petició.

Una de les preguntes més repetides pels familiars de les víctimes és per què no es va transmetre la informació d'un pilot d'helicòpter que una hora abans de la tragèdia va comunicar per emissora que calia abandonar la zona, els tècnics han assenyalat que els mitjans aeris i terrestres no intercanvien informació. El judici segueix, doncs, en fase d'instrucció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut