Imatge d'arxiu de la desfilada de l'any passat a la plaça Colón de Madrid. (Foto: EFE)
José Montilla no va assistir a la desfilada de les forces armades dels anys 2008 i 2009. (Foto: EFE)
Madrid

La pluja, Rajoy i la presència de Carme Chacón marquen la desfilada militar del Dia de la Hispanitat

Madrid ha acollit la tradicional desfilada militar del 12 d'octubre. L'acte, presidit pels reis Joan Carles i Sofia, ha comptat amb la presència del president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i d'altres membres del govern. Entre ells hi havia Carme Chacón, que hi ha assistit per primera vegada com a titular de Defensa. Les mirades s'han centrat en el cap de l'oposició, Mariano Rajoy, després de la relliscada amb un micròfon obert en què qualificava la desfilada de "conyàs". El temps també ha marcat l'acte, ja que abans de la desfilada ha plogut i s'han hagut d'alterar les activitats previstes.

Actualitzat
Els reis; el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero; del Congrés, José Bono; del Senat, Javier Rojo, i alguns presidents autonòmics han presidit la desfilada militar del Dia de la Hispanitat. Totes les mirades, però, han estat centrades en Carme Chacón, que hi assisteix per primera vegada com a titular de Defensa, i sobretot en el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, que va afirmar, quan es pensava que no el sentia ningú, que la desfilada era un "conyàs".

El temps també ha marcat la jornada. El cel de Madrid ha estat tapat i abans de l'inici de la desfilada ha plogut. Això ha obligat a alterar la desfilada, ja que no hi participaran ni avions de transport ni helicòpters. A més, s'ha suspès el salt que tenien previst fer uns paracaigudistes amb la bandera espanyola.

En total, han desfilat per la plaça Colón de Madrid 4.600 militars i 250 vehicles. Una de les novetats que s'ha pogut veure és un nou blindat de l'Exèrcit de Terra, que és resistent als atacs amb mines. Defensa ha comprat 120 unitats d'aquest vehicle, anomenat "Lince", amb l'objectiu de fer-lo servir en les missions a l'exterior.

Rajoy, seriós i discret

La relliscada de Rajoy ha centrat les mirades sobre el líder popular. El cap de l'oposició ha arribat discretament poc abans de començar la desfilada, s'ha assegut a la primera fila de la tribuna de convidats acompanyat de la seva esposa, amb rostre seriós. No ha parlat amb gairebé ningú del seu voltant, conscient que era objectiu de càmeres i periodistes. Des de la seva posició ha vist l'arribada dels reis i d'un Zapatero que ha rebut xiulets d'una part del públic.

El moment més emotiu ha estat l'homenatge als caiguts, amb la presència de familiars de militars morts en l'últim any. Hi eren, entre d'altres, el fill i la vídua del brigada Luis Conde, l'última víctima mortal d'ETA.

Un any més, entre soldats, camions, tancs i avions, una de les aplaudides ha estat la mascota de la legió, un carner que ha arrencat somriues de la tribuna principal, amb la família reial espanyola, altes institucions de l'Estat i la majoria de ministres de l'executiu central.

A la desfilada també han participat els tretze països que tenen representació als quarters de Bétera i de Rota, entre ells els Estats Units, país que hi participa per tercer any consecutiu.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut