ANÀLISI

La nevada digital

Actualitzat
La BBC ha estat un referent per a moltes generacions de periodistes. Per mi, ho ha estat sempre, tant durant els anys que vaig treballar a Catalunya Ràdio editant informatius, com ara, que em dedico al periodisme digital. He admirat sempre els seus estàndards de qualitat, rigor i independència, i li envejo el respecte i la devoció que li professa el conjunt de la societat britànica. Es per això que m'hi emmirallo amb facilitat i sovint la poso d'exemple. I això és el que vaig fer fa gairebé dos anys davant d'un grup d'estudiants de Mataró, als quals explicava amb admiració que, durant els atemptats de Londres del 2005, la BBC va rebre dels seus usuaris més de 300 fotografies i algunes seqüències de vídeo que mostraven els efectes devastadors d'aquells actes criminals. I els esmentava aquesta dada per fer-los veure la importància creixent que estava adquirint allò que començàvem a anomenar "periodisme ciutadà".

Qui m'havia de dir que poc temps després el 3cat24.cat rebria dels seus lectors gairebé tres milers de fotografies i més de dos centenars de vídeos de la gran nevada del 8 de març del 2010? Només 5 anys després dels atemptats de Londres, el nostre portal multiplicava per deu el registre obtingut per la BBC! Volia dir això que ja formàvem part de l'elit del periodisme digital europeu i que ja podíem parlar de tu a tu amb els nostres col·legues de la ràdio i la televisió públiques britàniques? Rotundament, no. Les dades mostraven una cosa ben diferent, responien a un fenomen perfectament detectat i conegut: cada cop és més evident que molts usuaris han esdevingut "prosumers", és a dir, productors i consumidors d'informació, simultàniament. El lector/oient/televident vol participar activament en el procés de transmissió de les notícies. Rebutja ser passiu, haver de limitar-se a assumir el rol de receptor, i es reivindica també com a emissor.

I això és el que va passar el 8 de març i tot l'endemà. La gran nevada que va excitar el que jo anomeno "la gran dèria nacional" per la meteorologia va esperonar, al mateix temps, els nostres usuaris a interactuar a través d'internet, que és, en gran diferència, el millor terreny de joc per desenvolupar el periodisme ciutadà. I aquell dia l'aportació dels ciutadans va ser valuosíssima. Des de primera hora, la neu va deixar incomunicats molts pobles i les unitats mòbils de TV3 no hi podien accedir. Hi havia molta preocupació a la redacció perquè els "Telenotícies" podien quedar-se sense imatges de la nevada. Es per això que, de seguida, la secció de societat ens va demanar que féssim una crida a través del portal perquè la gent ens enviés material gràfic, sobretot vídeos. La resposta va ser immediata i massiva. Tant és així que el nostre sistema informàtic, acostumat a rebre un nombre limitat d'imatges a un ritme molt moderat, aquell dia es va col·lapsar per l'allau de material que vam rebre en tan poques hores. El problema es va solucionar ràpidament i el 3cat24.cat va poder oferir a la redacció de TV3 una selecció dels millors vídeos i fotografies perquè els "TN" en poguessin fer ús. Per un dia vam poder girar la truita: era la tele la que treballava amb les "nostres" imatges i no, com passa cada dia, que és el portal qui ofereix les imatges de TV3.

Bé, ja han passat uns quants mesos de tot allò, però encara que potser sigui una mica tard vull acabar fent una cosa que hauria d'haver fet probablement el 10 de març, que és donar les gràcies a totes aquelles persones que exercint de ciutadans periodistes ens van ajudar aquells dies a fer la gran crònica de la nevada digital.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut