Barcelona

La mortalitat per càncer de mama disminueix un 2,6% cada any

A Catalunya es detecten 4.600 casos nous cada any de càncer de mama i els cirurgians els recomanen fer una cirurgia plàstica en el mateix moment que extirpen el tumor

RedaccióActualitzat

Augmenta cada vegada més la supervivència de les dones diagnosticades amb la malaltia, que ja se situa en el 85%; una supervivència similar a la dels països europeus amb millor supervivència. Aquest és el missatge optimista que facultatius i investigadors han volgut fer arribar a la societat amb motiu del dia mundial d'aquesta malaltia.

Ara bé, cada any es detecten a Catalunya 4.600 casos nous de càncer de mama, que causa la mort de 980 dones cada any.

Tot i això, la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any arran de les millores en els tractaments així com del programa de detecció precoç.

La recerca sobre la malaltia ha permès trobar nous biomarcadors, mètodes de diagnòstic menys invasius, com la biòpsia líquida, i s'han multiplicat els assajos. Així ho ha explicat Cristina Saura, investigadora principal del càncer de mama a l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron.

"Estem en un moment molt optimista. Estem avançant moltíssim sobretot en l'estudi de biomarcadors per entendre com evolucionen els tumors i per què es fan resistents. Estem començant a utilitzar la biòpsia líquida, que ens permet mirar aquestes alteracions sense haver d'accedir al tumor pròpiament i fer una biòpsia que, de vagades, pot tenir complicacions, sinó que ja ho podem començar a fer a través d'una analítica."

Tot plegat per oferir una teràpia més personalitzada a les pacients. L'enfocament de la malaltia s'ha personalitzat molt els últims anys. S'han descrit 3 tipus diferents de tumors de mama amb diferents subgrups de pacients cadascun, la qual cosa permet oferir un tractament a mida.

 

S'aconsegueix cronificar entre un 20 i un 25% dels tumors incurables

Per Cristina Saura, "no som lluny" de cronificar la malaltia. De fet, s'està aconseguint cronificar entre un 20 i un 25% dels tumors incurables i s'ofereixen alternatives a les dones amb càncer de mama amb metàstasi, fins i tot al cervell, un dels tumors amb més mal pronòstic.

Javier Cortés, de l'Institut Baselga, en dirigeix un estudi molt esperançador, que mostra com fins i tot ha arribar a cronificar la malaltia en aquests casos:

"La mitjana de supervivència d'un pacient amb metàstasi cerebral en el càncer de mama està al voltant de 4 mesos. Amb el tractament d'investigació, la mitjana va passar a més de 10 mesos i cada vegada hi ha més pacients en què amb cirurgia, radiocirurgia o radioteràpia podem fins i tot arribar a cronificar la malaltia."

 

Recomanen la cirurgia plàstica en el mateix moment que extirpen el tumor

Un altre aspecte que també és molt important per a les pacients que el pateixen és el resultat estètic després d'extirpar un tumor al pit. Ara, abans de passar pel quiròfan, es valora si el pit quedarà bé o no i en funció dels possibles resultats estètics s'aplica una tècnica o una altra.

Des de l'Hospital Universitari Bellvitge i de l'ICO calculen que un 20% de les dones operades de càncer de mama ho fan amb cirurgia conservadora, és a dir, que mantenen el pit. Aquest pit, però, pot no quedar bé estèticament en funció de la mida del tumor, de la simetria dels pits o d'on estigui situat el tumor.

Per això, cada vegada més els cirurgians els recomanen fer una cirurgia plàstica en el mateix moment que extirpen el tumor. I és que la part estètica és molt important per a les pacients de càncer de mama. Així ho ha explicat Maria Jesús Pla, coordinadora de la Unitat Funcional de Mama de l'Hospital U. de Bellvitge i de l'ICO.

"Evidentment la nostra intenció és curar, però podem curar amb un bon resultat estètic, que no és contradictori."

L'Emma Favà tenia un tumor molt gros i van estar a punt de treure-li tot el pit, però finalment l'hi van poder conservar. Al quiròfan, a més d'extirpar-li el tumor, també li van fer cirurgia plàstica i n'està molt contenta:

"El primer és el primer, però quan t'ho ofereixen amb la mateixa seguretat, val la pena mantenir la part estètica, la teva imatge, la teva aparença, perquè anímicament fas un salt."

Conscients de la importància del resultat estètic en les intervencions de càncer de mama, les pacients de l'Hospital Universitari de Bellvitge fan un test d'opinió abans i després de passar per quiròfan.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut