La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu.
La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu.
Barcelona

La majoria de partits rebutgen la nova decisió del TSJC contra la immersió en català

ERC, el PSC, Iniciativa i la CUP destaquen és un model d'èxit perquè no separa l'alumnat en funció de la llengua i avalen les accions judicials contra la decisió del TSJC. El PPC critica la "insubmissió" de Rigau a la sentència i C's denuncia que "no hi pot haver nens als racons de les aules per un model d'atenció personalitzada que els exclou de la seva classe".

RedaccióActualitzat
Rebuig de la majoria de partits a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena que, si una família demana que el seu fill sigui escolaritzat en castellà, tota la classe s''adapti a aquesta llengua.

Ensenyament ha anunciat que la recorrerà al Suprem i ja ha obtingut el suport d'ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha denunciat que les "interpretacions residuals" d'un tribunal comporten una "gran indefensió per a la gran majoria de famílies del país" que matriculen els seus fills en un model d'escola amb immersió lingüística en català. Rovira ha destacat que, segons les últimes dades disponibles, "només hi ha hagut 17 peticions" a tot Catalunya d'escolarització en castellà.

La socialista Rocío Martínez-Sampere ha destacat que el model d'escola catalana funciona i és "d'èxit". Per això ha advertit que el seu grup rebutjarà "amb totes les eines" disponibles la decisió del TSJC i donarà suport a "totes les accions jurídiques" de la Generalitat per defensar la immersió.

Per part d'ICV-EUiA, la portaveu parlamentària, Dolors Camats, també ha considerat un "model d'èxit" la immersió i ha remarcat que no té "cap sentit" permetre que, en comptes de fer una atenció individualitzada a l'alumne que demani l'escolarització en castellà, "s'hagi de trencar el model de la resta d'alumnes". No té "cap sentit pedagògic ni comú", ha conclòs.

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha demanat "desobediència, desobediència i desobediència" tant de la comunitat educativa com del conjunt de la societat davant d'aquesta "nova imposició de la justícia espanyola". Arrufat ha considerat la immersió com una de les "poques victòries netes de la recuperació democràtica en aquest país".

Partit Popular i Ciutadans volen que s'acati la decisió

En canvi, la diputada del PPC María José García Cuevas, ha reclamat a la Generalitat que apliqui la sentència i un model de "conjunció lingüística" en què "unes assignatures es fan una llengua i, unes altres, en l'altra". Sobre fet que Rigau no acati la sentència mentre esperi que es pronunciï el Suprem, la diputada del PPC ha advertit: "Això és com una multa de trànsit. La podem recórrer, però primer l'hem de pagar". Si no és així, ha afegit, seria "insubmissió" davant dels tribunals.

El diputat de C's Jordi Cañas ha respost a la Generalitat que els drets "són propietat dels alumnes, no dels nacionalistes ni de la senyora Rigau". Davant dels que els acusen de voler dividir per la llengua, Cañas ha afirmat que "no hi pot haver nens als racons de les aules per un model d'atenció personalitzada que els exclou de la seva classe, això sí que fractura". I ha reiterat que C's vol un model "trilingüe" amb assignatures en castellà, català i anglès.
Anar al contingut