París

La justícia francesa condemna Google per digitalitzar llibres sense permís

El Tribunal de Gran Instància de París ha condemnat a Google per digitalitzar extractes de llibres sense el consentiment dels editors i li ha imposat una multa de 300.000 euros en concepte de danys i perjudicis. La decisió d'aquest tribunal prohibeix al popular cercador nord-americà que segueixi escanejant textos sense autorització i l'obliga a pagar aquesta quantitat als editors afectats que el van denunciar, del grup editorial francès La Martinière. Google França ja ha anunciat la seva intenció de recórrer una decisió que considera perjudicial per al públic.

Actualitzat
"Estem en desacord amb la decisió del jutge i apel·larem la sentència. Els lectors francesos s'enfronten ara a l'amenaça de perdre l'accés a una gran quantitat de coneixements", assenyala el comunicat difós per Google. El gegant nord-americà manté que "mostrar un nombre limitat de breus extractes dels llibres, compleix amb la legislació dels drets d'autor, tant a França com als Estats Units". Si els lectors són capaços de buscar i trobar els llibres, conclou la nota, "són més propensos a comprar i llegir aquests llibres".

No obstant això, la sentència publicada pel Tribunal de París recull que el fet d'haver reproduït "integralment" textos i de "fer-los accessibles" a tot el món a través de la xarxa implica que Google ha violat els drets d'autor. Per això, el tribunal li prohibeix que segueixi fent-ho i l'adverteix que haurà de pagar una multa addicional de 10.000 euros per cada dia que incompleixi la prohibició.

Aquesta decisió judicial suposa un nou revés a l'ambiciós projecte del portal nord-americà anomenat Google Books, amb el qual pretén crear una gegantina biblioteca digital. El projecte havia estat impulsat amb l'acord que Google va arribar amb les associacions d'editors i autors American Publishers i Authors Guild, que li permet mostrar a internet parts de milions de llibres i vendre'n còpies digitals. Google ja ha escanejat i catalogat a internet prop d'un milió de llibres els drets d'autor dels quals ja han vençut o estan a punt de fer-ho.
Anar al contingut