Lleida

La Generalitat immobilitza 48 explotacions ramaderes amb bestiar boví procedent del Regne Unit

Després que s'hagin confirmat dos brots de febre aftosa al sud-est d'Anglaterra, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, (DAR), ha decidit activar a les explotacions ramaderes catalanes un protocol de prevenció. En aquest sentit, ha ordenat la visita i la inspecció veterinària urgent de les 48 explotacions ramaderes catalanes que han rebut bestiar boví procedent del Regne Unit des de l'1 de juny. Aquestes explotacions estaran immobilitzades i sota control oficial durant el període d'observació d'almenys deu dies. L'aftosa és una malaltia vírica molt contagiosa per als animals però no suposa un perill per a la salut pública.

Actualitzat

Tot i que la febre aftosa té un període d'incubació d'entre dos i catorze dies, el govern ha decidit revisar, per més seguretat, la cinquantena d'explotacions ramaderes de Catalunya que han rebut bestiar boví procedent del Regne Unit des de l'1 de juny d'aquest any. Les entrades a partir d'aquesta data han estat de 1.943 animals; en els darrers quinze dies, de 492 animals. 

Tanmateix, el departament d'Agricultura no té constància que els animals que han entrat a Catalunya en els darrers dos mesos siguin del comtat de Surrey, la zona infectada pel brot de febre aftosa que afecta el Regne Unit, el primer des de l'epidèmia del 2001. Aleshores va obligar a sacrificar entre 6,5 i 10 milions de caps de bestiar i va generar unes pèrdues d'uns 12.500 milions d'euros en la ramaderia britànica.

En qualsevol cas, les explotacions que seran supervisades a Catalunya estaran immobilitzades i sota control oficial fins que els experts acabin el període d'observació, que almenys serà de deu dies.

La febre aftosa és una malaltia vírica molt contagiosa per als animals (vaques, ovelles, cabres, porcs, i remugants salvatges) que es caracteritza per la formació d'ulceracions als morros i les peülles, tot i que no suposa un perill per a la salut pública.

Anar al contingut