Barcelona

La Generalitat elabora un documental per animar les dones a fer-se bomberes

Només un de cada cent bombers catalans és una dona. Tenint en compte que al país hi ha 2.429 bombers, aquesta xifra es redueix a 27 dones. Són una excepció en una professió que encara viu del tòpic. La Generalitat busca trencar aquest desequilibri i fomentar l'entrada de dones al cos. El Departament d'Interior ha elaborat el documental "Bomberes", que vol despertar la vocació per a aquesta professió entre les dones. L'objectiu de la conselleria és aconseguir que la presència femenina a les proves d'accés al cos de Bombers creixi un 30%.

Actualitzat
El Departament d'Interior distribuirà 2.000 còpies del DVD "Bomberes" a centres educatius, centres d'inserció laboral, biblioteques públiques de Catalunya i centres excursionistes i relacionats amb l'esport. L'objectiu és despertar la vocació entre les dones amb tres exemples de bomberes reals.

El documental es pot veure ja per internet al canal de YouTube de la Generalitat:



203 dones bomberes

El cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya el formen actualment 2.429 professionals. D'aquests, només 27 són dones, el que representa un 1,1% del total. Entre els voluntaris hi ha 176 dones, el que representa un 6,5%.

Tot i la seva baixa presència, les dones ocupen llocs de responsabilitat. Dues d'aquestes 27 professionals són inspectores del cos i quatre més, sotsinspectores. Nou més són bomberes de primera. La resta són bomberes.

La primera dona bombera va entrar al cos de Bombers com a funcionària l'any 1989. Es tracta de l'arquitecta Cecília Egea, que ja havia iniciat la seva tasca a la Direcció General com a tècnica de prevenció el 1982.

L'interès creix però no prou

Amb els anys l'interès per la professió de bomber entre les dones ha anat creixent. Això queda palès en les proves d'accés al cos. El 2003 el 2,2% dels aspirants eren dones. El 2009 aquesta xifra s'havia enfilat fins al 3,4%. Tot i això, la diferència amb els homes és encara molt important.

El Pla d'Igualtat 2010-2014 fixa com a objectiu estratègic l'horitzó d'incrementar en un 30% el nombre de dones que es presenten per accedir al cos.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut