Barcelona

La Generalitat desactiva el pla Inuncat després de quatre dies de pluges que han deixat tanta aigua com en tot l'any

La Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil va desactivar a última hora de divendres l'alerta per inundacions, el pla Inuncat, després de les intenses pluges que els últims quatre dies han deixat tanta aigua com els vuit primers mesos de l'any. El temporal, que ha anat acompanyat d'una forta activitat elèctrica, va començar a remetre ahir i avui encara pot deixar algunes pluges que podran ser intenses en alguns punts del Pirineu de Lleida i alguns ruixats localitzats a les comarques de Girona o Barcelona. Això ha permès als punts més afectats començar a treballar per tornar a la normalitat.

Actualitzat
Constantí, amb 268 litres d'aigua per metre quadrat, i Castelló d'Empúries, amb 256, han estat les localitats que han acumulat més aigua durant el temporal que els últims quatre dies ha afectat Catalunya. Les comarques de l'Ebre, del Camp de Tarragona, el litoral barceloní i l'Empordà han acumulat tanta aigua en aquests últims quatre dies com en els vuit mesos precedents. El temporal ha anat acompanyat d'una forta activitat elèctrica i des de dimarts han caigut 150.679 llamps (de núvol a terra o al mar) i llampecs (de núvol a núvol), segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

La situació va començar a amainar aquest divendres i això ha permès tornar a la normalitat, tot i que encara queden coses per resoldre. Renfe ja ha restablert el trànsit ferroviari en totes les seves afectacions, especialment la connexió entre Barcelona i València després de 60 hores inutilitzada. S'han reobert la majoria de carreteres tallades però es mantenen tancades la T-362 a Bot, a la Terra Alta, a causa de la inundació de la calçada, i la N-260 a Portbou, l'Alt Empordà, per l'esfondrament d'un mur de contenció.

On també respiren tranquils és al polígon petroquímic de Tarragona, on ahir al matí es va desactivar el Plaseqta, posat en marxa pel risc d'inundació en algunes empreses. Dimarts que ve empresaris tarragonins i la Generalitat es reuniran per acordar mesures que evitin futures inundacions.

Per la seva banda, ja han pogut tornar a casa seva els vuit veïns de Roses desallotjats ahir en cedir, per la pluja, un mur de contenció d'unes obres a la urbanització de Canelles i Almadrava i que va provocar que molta runa caigués sobre les terrasses de sis cases.

Els xàfecs, a banda de millorar la situació dels pantans catalans, ha provocat pèrdues desiguals en el sector agrícola, molt acusades en el cas de l'avellana, encara que en altres cultius com en els cítrics n'ha ajudat a impulsar el calibre i a pal·liar la sequera. Segons fonts de les organitzacions agràries, a Catalunya l'avellana ha registrat danys d'entre un 60 i un 70% a les àrees més afectades de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre.

Més de 2.200 alumnes s'han quedat sense poder tornar a les aules a causa de les destrosses que van causar les intenses pluges. El Departament d'Educació preveu que puguin reiniciar el curs amb normalitat dilluns que ve.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut