Cendrer amb burilles (Pixabay)
Menys tabac, menys càncer de pulmó (Pixabay)

La disminució de fumadors reduirà un 79% les morts per càncer de pulmó en mig segle

Un estudi estima la reducció de la mortalitat per al 2065 als Estats Units

Xavier DuranActualitzat

La disminució del nombre de fumadors als Estats Units tindrà una conseqüència molt positiva en la mortalitat per càncer de pulmó. Segons l'estudi dut a terme per un equip nord-americà, l'any 2065 n'hi haurà un 79% menys de casos i el nombre de morts anuals es reduirà gairebé a la tercera part.

Els autors, que publiquen els resultats a la revista "Annals of Internal Medicine", han utilitzat quatre simulacions diferents amb dades sobre l'hàbit del tabac entre 1964 i 2015 i la mortalitat per càncer de pulmó entre 1969 i 2015. Aquesta informació fa palès que des dels anys seixanta la disminució del tabaquisme ha comportat una menor incidència de les malalties respiratòries, el càncer de pulmó inclòs. Els quatre models incloïen previsions més optimistes i més pessimistes.

Els investigadors han assumit que la disminució de fumadors continuarà a un ritme semblant en les pròximes dècades vinents. La seva conclusió, sospesant les quatre simulacions, és que el 2065 la mortalitat serà un 79% menor que el 2015.

Tenint en compte que la població haurà augmentat, que estarà més envellida i que l'esperança de vida serà més elevada, el nombre de morts anuals tindrà una disminució molt important, però una mica menor en percentatge: es passarà de les 135.000 morts anuals actuals a 50.000 -una reducció del 63%.

Els autors insisteixen que els resultats es produirien si la tendència a la baixa del tabaquisme es manté al ritme actual. I destaquen que la disminució de nous fumadors entre la població actual és essencial:

"La gran reducció en la mortalitat per càncer de pulmó durant el proper mig segle es produirà en gran part degut al menor índex d'iniciació a l'hàbit en la població actual, cosa que conduirà a una menor prevalença del tabaquisme a edats més avançades, quan el risc de càncer de pulmó és el més alt".

Tot i així, també apunten que entre 2015 i 2065 hi haurà uns 4,4 milions de morts per aquest tipus de càncer i que el 2065 es calcula que encara hi haurà uns 20 milions de fumadors d'entre 30 i 84 anys. Per això, demanen esforços addicionals per prevenir el tabaquisme i per promoure que s'abandoni per reduir encara més l'impacte del càncer de pulmó.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut