Washington

La comunitat internacional es mobilitza i els EUA estudien enviar-hi tropes

Barack Obama ha promès el "ple suport" dels Estats Units a Haití després del terratrèmol que ha assolat el país caribeny i ha anunciat l'enviament tant de personal com de material d'emergència mèdica amb la major celeritat possible. En una breu compareixença pública, ha donat instruccions a la seva Administració perquè "respongui de forma ràpida, coordinada i agressiva per salvar vides". Obama ha explicat que avions militars han sobrevolat Haití per avaluar els danys i ja han començat a enviar les primeres dades al centre de gestió de crisi. Així mateix, "equips de rescat de Florida, Virgínia i Califòrnia començaran a arribar" en les pròximes hores. El Pentàgon no descarta l'enviament de tropes.

Actualitzat
Obama ha reconegut que "l'esforç de rescat i ajuda serà complex" però s'ha compromès a treballar estretament tant amb les ONG com amb les agències de l'ONU sobre el terreny, així com amb "els nostres socis a la regió i el món".

El Departament de Defensa dels Estats Units, per la seva banda, ha dit que considera "seriosament" l'enviament de tropes nord-americans a Haití per garantir la seguretat al país després del sisme registrat aquest dimarts. El general Douglas Fraser, comandant del Comandament Sud del Pentàgon, responsable de les activitats militars a l'Amèrica Llatina, ha explicat que el seu país avalua amb l'ONU la necessitat de reforços nord-americans a la força internacional que està destacada a Haití.

Precisament, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha fet una crida a la comunitat internacional per enviar assistència urgent al país caribeny en el que ha qualificat de "gran emergència humanitària".

L'ONU està mobilitzant un equip de resposta d'emergència per ajudar a coordinar els esforços d'ajuda i es preveu que pugui estar sobre el terreny aviat, ha aclarit. D'altra banda, Ban Ki-moon ha informat que gran part del personal de l'ONU al país, inclòs el seu representant especial, Hédi Annabi, estan desapareguts, mentre que el quarter general de l'ONU, instal·lat a l'hotel Christopher, ha quedat derruït com a conseqüència del terratrèmol.

La Xina hi destaca una cinquantena de treballadors humanitaris, menjar i medicaments. També la Unió Europea ha activat el seu sistema de gestió de crisi, i Holanda i Alemanya han decidit desbloquejar tres milions d'ajuda humanitària que tenien congelats per raons polítiques.

La Generalitat aporta equipaments i personal d'emergències

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya s'ha posat en contacte amb el Ministeri d'Interior, que actua com a autoritat de referència per la presidència de torn de la Unió Europea, per administrar equipaments i personal per fer front a l'emergència pel terratrèmol d'Haití.

Així, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament ha ofert enviar un destacament de 39 persones i subministrament, entre d'altres, de vehicles lleugers, material de comunicació, sismògrafs i bombones d'aire comprimit.

El sistema d'Emergències Mèdiques ha ofert enviar a un grup de vuit especialistes experts en situació de crisi, equips de supervivència i alimentació per a personal sanitari, i un hospital de campanya dotat amb equipaments d'electromedicina, respiració assistida i material de cures. De fet, aquest dijous un avió amb ajuda sanitària i especialistes en cirurgia i traumatologia sortirà des de Madrid en direcció a la capital d'Haití.

Un equip de quaranta experts en catàstrofes amb el suport de 15 gossos especialitzats en la cerca de persones han sortit aquesta nit des de Madrid amb destinació a l'illa caribenya. Aquests dos aparells se sumen a altres dos que Espanya ja ha enviat a la zona des de Panamà.
Anar al contingut