Un instant de la hissada de la bandera de la Unió Europea a la Porta d'Europa de la Seu Vella de Lleida, durant l'acte institucional organ…
Un instant de la hissada de la bandera de la Unió Europea a la Porta d'Europa de la Seu Vella de Lleida, durant l'acte institucional organitzat per la Paeria. Imatge del 9 de maig del 2017. (Horitzontal)

La ciutat de Lleida commemora el Dia d'Europa al Turó de la Seu Vella

ACN Lleida.-Lleida ha commemorat aquest dimarts 9 de maig el Dia d'Europa amb un acte institucional a la Seu Vella, amb l'himne, la hissada de la bandera europea i la lectura d'un manifest elaborat per alumnes de centres educatius de la ciutat. D'aquesta manera, un any més la Paeria se suma a la commemoració de la Declaració Schuman, considerada l'inici de l'actual Unió Europea. Aquest any la celebració, a més, ha estat marcada per la celebració dels 60 anys de la signatura dels Tractats de Roma, dels 30 anys del programa Erasmus i per la recent publicació del Llibre Blanc sobre el futur de la UE, qüestions que també s'han posat de relleu durant l'acte, que s'emmarca dins la Setmana d'Europa que organitza l'Ajuntament de Lleida. Altrament, l'Institut Josep Lladonosa ha estat el guanyador de la 13a edició de la Gimcana Destí Europa 2017, que ha comptat amb la participació de 140 estudiants de catorze centres educatius de la capital del Segrià.

En seu parlament, l'alcalde Àngel Ros ha posat de relleu que "aquest any més que mai calia celebrar el Dia d'Europa ja que darrerament s'està posant en qüestió el seu paper, com està passant amb el Brexit a Gran Bretanya o els pensaments antieuropeistes d'alguns partits de diferents països". Tot i així, "aquest diumenge ens van arribar bones notícies des de França després que un partit proeuropeista guanyés de forma clara les eleccions presidencials", ha remarcat Ros. En aquest sentit, l'alcalde ha destacat "el paper que va tenir la Seu Vella en la història d'Europa" i, per tant, activitats pedagògiques com la gimcana "ajuden que els estudiants adquireixen coneixements d'Europa i sàpiguen quin va ser el paper en el passat de la Seu Vella". "Però, el paper en el futur d'Europa el marquen nois i noies com els que avui han participat en la Gimcana Destí Europa", ha sentenciat Àngel Ros. L'acte institucional també ha comptat amb la participació dels tinents d'alcalde Rafael Peris i Xavier Rodamilans, així com dels regidors Paco Cerdà, Ángeles Ribes i Dolors López. També hi han assistit la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso; el director dels serveis territorials d'Empresa i Coneixement, Ramon Alturo, així com els representants dels cossos i forces de seguretat de la ciutat.140 estudiants de 14 centres, a la Gimcana Destí Europa140 estudiants de catorze centres d'ensenyament de Lleida han participat en aquesta edició de la Gimcana Destí Europa, recorrent diversos punts claus del Turó de la Seu Vella per aconseguir els dotze estels que conformen la bandera de la Unió Europea. L'alcalde Ros ha donat al matí el tret de sortida a aquesta activitat, que forma part dels actes de la Setmana d'Europa que organitza l'Ajuntament de Lleida. Aquest any els guanyadors han estat els alumnes de l'Institut Josep Lladonosa, que han guanyat un premi de 1.500 euros.Els participants han hagut de realitzar diverses proves que combinaven el contingut europeu (països, habitants, costums, monuments, música, personatges i tradicions) amb coneixements vinculats amb el Turó de la Seu Vella. A la gimcana s'ha comptat, a més, amb el grafiter Dude, que durant el matí ha realitzat un mural inspirat en les paraules que s'ha demanat als equips que pensessin i debatessin que defineixin millor la UE per als propers 60 anys. Així, de les paraules i la seva explicació s'ha fet un manifest que han llegit dues alumnes durant l'acte institucional de celebració del Dia d'Europa i que s'enviarà als eurodiputats catalans.

Anar al contingut