Barcelona

L'independentisme torna al carrer per la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats

110.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 200.000 segons els organitzadors, s'han manifestat fins a les portes de la Model

RedaccióActualitzat

Barcelona ha viscut aquest dissabte una nova manifestació per reclamar l'alliberament dels polítics presos i el retorn dels exiliats. L'han convocat Òmnium Cultural, l'ANC i l'Associació Catalana de Drets Civils, en què s'integren els familiars dels presos i exiliats.

Un cop més, l'independentisme ha respost. 110.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 200.000 segons els organitzadors, s'han manifestat fins a les portes de la Model.

 

 

Amb el lema "Ni presó, ni exili. Us volem a casa", la marxa ha començat a les set de la tarda a la cruïlla dels carrers de Tarragona i Diputació, a tocar del Parc de Joan Miró, i ha arribat fins a les portes de la Model.

Justament poc abans de començar la manifestació, els CDR han entrat a la Model per reclamar la llibertat dels independentistes presos.

 


La reivindicació arriba dos dies després de la decisió de la justícia alemanya sobre Carles Puigdemont de no extradir-lo per rebel·lió.

Les entitats volen expressar que l'acostament dels presos -que s'ha completat aquesta setmana - "no és un gest polític", i exigeixen el seu alliberament immediat.

 

 

Els polítics presos i els exiliats han agraït el suport des de Twitter.



A la capçalera de la manifestació hi anaven les autoritats polítiques, els representants de les entitats sobiranistes convocants i els familiars dels presos i dels exiliats. Entre ells, el president de la Generalitat, Quim Torra, el del Parlament, Roger Torrent, i l'expresident Artur Mas.

 

 

Els parlaments han arribat al final del recorregut, a l'altura de la presó Model -l'històric centre penitenciari, símbol per a molts de la repressió contra els presos polítics. Ha començat Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC:

"Vulnerant els drets col·lectius, vulnerant drets fonamentals universals com el dret a l'autodeterminació, ens estant reforçant la nostra causa política, ens estan reforçant la causa de l'autodeterminació i de la independència de Catalunya. Per tant, lluitarem, persistirem fins que siguin tots lliures, fins que tots tornin a casa."

L'ha seguit Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, que s'ha adreçat a Pedro Sánchez:

"Si vol un gest polític, que insti la fiscalia a retirar immediatament els càrrecs inventats contra els presos i exiliats. Li diem a Pedro Sánchez que tregui la política de les presons i dels jutjats."

Tots dos han insistit que la decisió de la justícia alemanya ha estat un cop molt dur per a la justícia espanyola. 

 

 

Meritxell Lluís, portaveu de l'Associació Catalana pels Drets Civils i dona de Josep Rull, ha insistit en la necessitat que s'anul·li la causa contra els presos polítics:

"Que ningú atempti contra la cohesió que els nostres predecessors van construir, que nosaltres hem preservat i que els nostres fills i filles hauran d'heretar com un dels tresors més valuosos de la nostra societat."

 

 

Al final dels parlaments, Laura Turull, filla de Jordi Turull, ha llegit un manifest dels presos.

"Volem reiterar, una vegada més, el nostre compromís insubornable en la defensa de la cohesió social, la democràcia i les llibertats individuals i col·lectives, així com el diàleg entre totes les parts, com a única eina possible per a la resolució dels conflictes polítics."

 

 

També hi ha hagut un record per al raper Valtonyc -exiliat a Bèlgica-, l'activista Tamara Carrasco -investigada per desordres públics- i els mestres investigats per delictes d'odi arran de l'1 d'octubre.

Moltes de les crítiques s'han centrat en el jutge Llarena. El missatge general: persistir fins que els presos siguin lliures i els exiliats puguin tornar.

 

ARXIVAT A:
Marta Rovira
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut