Imatge d'arxiu de Jordi Turull i Marta Rovira al Parlament (ACN)
Imatge d'arxiu de Jordi Turull i Marta Rovira al Parlament (ACN)

JxCat i ERC negocien la convocatòria d'un ple d'urgència per investir Jordi Turull

El president del Parlament inicia la ronda de consultes per trobar un candidat a la investidura

Actualitzat

Junts per Catalunya estaria plantejant al president del Parlament, Roger Torrent, la possibilitat de convocar d'urgència un ple aquest dijous per investir un nou president de la Generalitat. Al Parlament, JxCat està negociant aquest dimecres a la tarda amb Esquerra Republicana la possibilitat de convocar el ple.

El candidat a la investidura es dona per fet que serà Jordi Turull, tot i que JxCat ha de decidir el nom en una reunió aquest dimecres al vespre, a la qual Puigdemont participarà per videoconferència.

La decisió del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de citar Turull i cinc diputats més aquest divendres per notificar-los el processament ha accelerat les opcions sobre la convocatòria d'un ple d'investidura. A partir de l'anunci de Llarena, al Parlament s'han succeït una ronda de contactes entre diferents grups parlamentaris.

 

 

Si finalment es convoqués el ple i Turull fos investit, acudiria al Suprem ja com a president de la Generalitat. Caldria veure, però, si tindria temps de prendre possessió i si també tindria la sanció preceptiva del rei.

Alguns dels lletrats del Parlament no veuen clara la possibilitat de celebrar aquest ple.

Torrent inicia la ronda de contactes

El president del Parlament ja ha iniciat la ronda de consultes telefònicament. L'objectiu de Torrent és cercar un candidat que se sotmeti al debat d'investidura.

 

 

 

Els líders de Cs i PSC, Inés Arrimadas i Miquel Iceta, han confirmat que ja han parlat amb Torrent:

 

 

 

El precedent del 2016

Ja hi ha un precedent d'investidura contra rellotge. Fa dos anys, per a la investidura de Carles Puigdemont es va fer una ronda de contactes el dia abans de convocar el ple. El dissabte 9 de gener, dos dies abans que es dissolgués el Parlament automàticament, Artur Mas va fer l'anomenat "pas al costat" i va proposar el llavors alcalde de Girona com a successor.

Aquell mateix dissabte, l'aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va fer els contactes amb els grups parlamentaris (també telefònicament) i va convocar el ple d'investidura per a l'endemà. El diumenge 10 de gener, Puigdemont era escollit president de la Generalitat.

 

 

Aquest dimecres al matí, Torrent ha anunciat l'inici d'una ronda de consultes per proposar un nou candidat a la investidura, després de la renúncia de Jordi Sànchez. El fet que el número dos de JxCat hagi renunciat a la investidura ha disparat les opcions de Turull, l'anomenat "pla C" després de les investidures fallides de Puigdemont i Sànchez.

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut