Bombers aplaudeixen (EFE)
Bombers aplaudeixen (EFE)
Lesbos

Absolts els tres bombers d'una ONG andalusa acusats de tràfic de persones a Lesbos

Els voluntaris de l'ONG Proem-Aid s'enfrontaven a deu anys de presó per cada persona que van introduir a Grècia

Actualitzat

Han quedat en llibertat sense càrrecs els tres bombers d'una ONG andalusa acusats d'intent de tràfic de persones a Lesbos.

Manuel Blanco, Julio Latorre i Quique Rodríguez han afrontat el judici després de ser detinguts el 14 de gener del 2016, quan feien tasques de rescat humanitari a refugiats com a voluntaris de l'ONG Proem-Aid.

Tots tres s'enfrontaven a penes de fins a 10 anys de presó per cada persona introduïda il·legalment a Grècia. Finalment, però, els han absolt.


Els fets

La matinada del 14 de gener del 2016, aquests tres bombers no tenien planejat dur a terme cap operatiu d'auxili, perquè estaven reparant la seva embarcació, però van rebre la trucada d'una altra ONG que operava a la zona, la danesa Team Humanity, que els va demanar col·laboració per rescatar una barca a la deriva. L'ONG en aquell moment no tenia personal de rescat:

«Segons la llei del mar, quan et diuen que necessiten ajuda, surts corrent; si saps que hi ha un vaixell enfonsant-se tens l'obligació legal d'atendre'ls, però també hi ha la qüestió moral, no pots quedar-te a terra mirant com moren.»

Els bombers no van dubtar a oferir la seva ajuda, però en arribar al lloc on suposadament havia de trobar-se el bot amb refugiats no hi van trobar ningú, i van decidir tornar a port.


Allà, van ser detinguts unes hores i traslladats al calabós. Els van acusar de facilitar l'entrada de persones que no tenien dret legal per entrar.

L'ONG Proem-Aid es va mobilitzar per treure'ls de la presó. Van passar tres dies tancats, fins que van pagar una fiança de 5.000 euros.

Manuel Blanco, un dels acusats, creu que la detenció va ser resultat d'un "error" perquè van estar en contacte amb les autoritats perquè els assignessin àrees de treball.


Per la seva banda, l'advocat que els defensa ja havia considerat que es tractava d'una causa "vaga i imprecisa" sense fonament jurídic, ja que ni tan sols portaven ningú a bord aquella nit.

Els bombers confiaven en un final satisfactori del cas, tot i la gravetat de les acusacions:

"Ens trobem bé d'ànim pel suport i l'ajuda que estem rebent, però alhora intranquils per la gravetat de les acusacions. Esperem que tot surti bé i poder tornar a Espanya amb un somriure i celebrant que, al final, es va imposar la raó i se'ns declara innocents. Ens demanen presó perquè diuen que suposadament teníem la intenció d'introduir persones irregularment."

Malgrat tot el que ha comportat la decisió de pujar a aquesta barca, no es penedeixen del que van fer.  Recorden que, tot i això, l'endemà de la seva posada en llibertat els voluntaris de Proem-Aid van continuar treballant i atenent les trucades dels guardacostes grecs com si res no hagués passat.

"Això no ens va fer perdre les ganes, de fet crec que a l'inrevés: ens va fer més forts per continuar."

Era la primera missió per als voluntaris més joves, Rodríguez i Latorre, i la tercera per a Blanco, que feia tot just deu dies que era a l'illa. Havien ajuntat dies lliures i vacances per poder anar a Grècia en un dels moments més durs de la crisi de refugiats, sacrificant diners i temps per a la família.

Els dos danesos que tripulaven l'embarcació, també acusats

Davant el tribunal s'han presentat també, però amb defenses separades, Mo Abassi i Salam Aldeem, els dos danesos que tripulaven l'embarcació quan van ser detinguts pels guardacostes.

També van estar tres dies tancats en una cel·la, i van sortir sota fiança. Van tornar als seus països, excepte Aldeem, al qual no se li va permetre tornar a Dinamarca.


Mostres de suport

Els cinc acusat han rebut nombroses mostres de suport. Associacions de voluntaris van sufragar les costes, les taxes judicials i fins i tot van ajudar a pagar l'advocat. Molts dels voluntaris que haurien d'haver tornat aquests dies han decidit ajornar el viatge per acompanyar els tres bombers en el judici.

El titular d'Exteriors espanyol, a més d'assegurar-los que parlaria amb el seu homòleg grec, els va traslladar el seu convenciment que els tres funcionaris estaven fent feines de salvament i rescat, i no un delicte de tràfic de persones, com així constava en els informes de l'ambaixada espanyola a Atenes.

En el judici hi han estat presents diputats andalusos i membres del consolat. A més, el Parlament d'Andalusia ja va emetre al març una declaració institucional en suport dels funcionaris i per reconèixer el caràcter humanitari de l'ONG.

Altres casos semblants

El cas d'aquests tres bombers sevillans no és l'únic d'aquestes característiques. Marc Reig i Anabel Montes, de l'ONG badalonina Proactiva Open Arms, estan sent investigats per la fiscalia italiana per afavorir la immigració clandestina i constituir una associació criminal.

El 15 de març no van lliurar les dones i nens que havien salvat en aigües internacionals als guardacostes de Trípoli, que volien retornar-los per la força a Líbia.

La fiscalia continua el procés, en què s'exposen a una pena de 15 anys de presó i 3,2 milions de multa, tot i dues resolucions judicials favorables.

Helena Maleno, l'activista i defensora dels drets humans, espera la decisió d'un tribunal de Tànger que la investiga per tràfic de persones per les seves trucades a Salvament Marítim d'Espanya i el Marroc que han salvat centenars de vides al mar.

L'activista s'exposa a ser condemnada a cadena perpètua.

El procediment judicial marroquí es basa en una investigació iniciada per la policia espanyola que va quedar arxivada per la fiscalia. Les autoritats espanyoles encara no han notificat l'arxivament a la justícia marroquina.

 

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
Anar al contingut